Анаварът – най-използваният спортен стимулант

Анаварът – най-използваният спортен стимулант

Анаварът е спортен стимулант, към който прибягват много млади спортисти поради способността му да увеличава силата и мускулната маса. Като цяло той е безвреден, но е към списъка на забранените вещества (анаболни стероиди). При лабораторни изследвания излязоха наяве още подробности – той притежава само около една десета от потенциала на норетандролона (познат като нилавар) да задържа хипофизния гонадотропин. Това значи, че оксандролонът не разрушава производството на половите хормони от тялото така силно, както другите анаболно андрогенни препарати. Предварителни изследвания сочат, че предписан инжекционно, анаварът има малък или никакъв ефект върху растежа на мускулната маса – при подкожни инжекци учените са установили, че е само 1% по-мощен от тестостерон пропионата.

Приет орално обаче той разкрива истинския си потенциал – намалява отделянето на азот и спомага за бързия растеж на мускулна тъкан, като при това не оказва никакъв ефект върху растежа на половите тъкани (простатата и семенниците). С други думи оксандролонът има силно анаболно действие върху мускулатурата, без негативни странични ефекти (андрогенно действие) върху другите части на тялото. В момента оксандролонът се използва за лечение на остеопороза, състояния, свързани със синдрома на Търнър, закъснения на растежа и пубертета при децата, алкохолен хепатит, протеинов катаболизъм заради дълга употреба на кортикостероиди и загуба на тегло при някои заболявания.

Последното като че ли отваря вратата за билдъри, искащи да го използват. Но не забравяйте, че Анавар (търговския вариант на оксандролона) е в допинг листата, а и цената му възпира повечето билдъри. 100 таблетки по 10 милиграма всяка струват около 200 лева. Обикновено билдерите мъже вземат от 10 до 20 мг дневно (или повече, в зависимост от целите и дебелите книги за стероидите).

От друга страна високата цена и стриктният контрол върху него пък ви предпазват от възможността да срещнете негови фалшификати. Лечението със стероиди е много ефективно за качване на маса при болни от СПИН. Както знаете, за тази болест е характерна неконтролизирана и рязка загуба на чисто тегло и мускулна слабост. С помощта на само 10 мг дневно болните могат да поддържат моментното си състояние въпреки развитието на заболяването. При едно изследване на болни от СПИН са били предписани 20 мг дневно и само 30 дни лечение теглото им се е увеличило с 3 кг, при това, без каквито и да е странични ефекти.

Но билдерите трябва да имат едно наум – тези изследвания сочат, че ниски до умерени дози от този стероид могат да имат положителен ефект. И тук възниква въпросът не използват ли те прекалено много от тези препарати? Не могат ли просто да намалят дозата и въпреки това да получат желаните резултати? Отговорът без съмнение е „да”. Всъщност един профибилдър, когото са интервюирали е казал, че при намалена доза от около 50 до 10 мг дневно действието е едно и също – положително.

Това намаление също така е променило положително и съотношението между „лошия” и „добрия” холестерол. Ако се използват правилно, анаболните стероиди имат огромен потенциал при лечение на подобни заболявания. Ако пък вземем научната литература за показател, използването на стероиди расте сред хората, които просто желаят да имат хубаво тяло. След като оксандролнът дава такива добри резултати – и то с малки или изобщо без странични ефекти, излиза, че с козметични цели може да се използва и от мъже, и от жени. Естествено той се използва и от атлетите, но тук случаят е друг – става въпрос за употреба, а не за злоупотреба с тях. А все пак най-важното е, че засега стероидите са в листата на забранените препарати.

Заключение: Оксандролонът е хормонален препарат на базата на тестостерона. Метаболитното му действие минава през черния дроб и при хронична употреба, големи количества или еднократна предозировка може да го увреди. Трябва да се приема с хепатопротектори – препарати, спиращи вредното му въздействие върху черния дроб. Страничните му ефекти са повишена съсирваемост на кръвта, опасност от високо кръвно налягане.

Страничните ефекти при жените заради по-малкото количество тестостерон в телата им са повече и включват окосмяване, акне и увеличаване на половите органи. Дозировката е строго индивидуална и зависи от много неща – тегло, състояние на чернодробните функции и т.н. Нормалната терапевтична доза е 10-20 мг дневно.

Related Post

thumbnail
hover

Тахан от бял трън против стареене...

  Кожата представлява външната обвивка на тялото, като по площ се нарежда ...

thumbnail
hover

Рехабилитация, Ергон терапия, електростимулация, масажи в...

Център за рехабилитация Амарант ММ се намира в София и предлага професионал...

thumbnail
hover

Фитнес център София | 360 Health...

Искате да потренирате в модерна фитнес зала? Искате да спортувате, но самотн...