БИО Сертификатите – гаранция за произход и качество

БИО Сертификатите – гаранция за произход и качество

Когато сте убедени, че ползата от масовата козметика е съмнителна, а рисковете за здравето са големи, предпочитате да използвате органична козметика. Как обаче да разпознаете дали е оригинална и да бъдете сигурни в нейните качества?

Какво представлява „био“ сертификата?

Най-важното при всеки един „био“ козметичен продукт, това е наличието на сертификат за произход. Съществуват десетки официални сертифициращи организации, които имат строги правила на контрол и стриктна процедура за издаване на сертификат на всеки един продукт. При тестването се установява дали съдържанието отговаря на минимум 70% натурални съставки, които трябва да бъдат естествени, природни или от био земеделие, и в които отсъстват всякакви синтетични добавки, пестициди, ГМО, парабени, ароматизатори, изкуствени оцветители, консерванти, емулгатори и други химикали.

Цялата производствена технология подлежи на проверка от сертифициращия орган – от отглеждането на растителните компоненти, през бране, сушене, метод на извличане на екстракта, смесване на съставките и опаковането на готовия продукт.

На база на проведените тестове и изследвания, се издава документ, в който са описани съставките, дата на валидност и лого, подпис и печат на сертифициращата компания. Сертифицираната „био“ козметика има отпечатано лого на съответната сертифицираща компания, което се поставя на видно място и гарантира безопасността на продукта.

Всеки търговец е задължен да съхранява копие от оригиналните сертификати на предлаганите от него „био“ козметични продукти.

Пълен или частичен сертификат

Някои „био“ козметични продукти получават сертификат за 93% чистота на съставките и са напълно сертифицирани като органични изделия. Може да сте напълно спокойни при тяхното използване.

Има и такива продукти обаче, които не издържат на цялостната проверка и само част от техните компоненти отговарят на условията за биологичен произход. Тогава той може да получи частична оценка за „продукт, съдържащ био сертифицирани съставки“. При тях няма лого за сертификат, а само издаден документ. Много често такива производители се стараят да подобрят качествата на вложените компоненти или технологията си на произвдство, за да получат пълен сертификат.

Натурални и еко продукти

Някои от марките също имат сертификат, който обаче е на по-ниско ниво и гарантира единствено, че съставът е от изцяло натурални продукти. Те се смятат за натурална козметика.

Еко козметиката е съставена от екологично чисти продукти или такива, произведени в еко зони, без вреда за околната среда. До голяма степен те са на нивото на „био“ козметиката, но част от съдържанието не е допуснато от сертифициращите компании или производителят предпочита да не оскъпява продукта с инвестиция в сертифициране.

Related Post

thumbnail
hover

Фитнес център София | 360 Health...

Искате да потренирате в модерна фитнес зала? Искате да спортувате, но самотн...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Погрижете се за себе си по...

Бременността е един от най-важните периоди в живота на жената. И макар че уни...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Как да се погрижите за тялото...

Вероятно мислите, че телата ви са неразрушими. Но не са. Никой от вас не е заст...

  • Публикувано от bgstart