БИО Сертификатите – гаранция за произход и качество

БИО Сертификатите – гаранция за произход и качество

Когато сте убедени, че ползата от масовата козметика е съмнителна, а рисковете за здравето са големи, предпочитате да използвате органична козметика. Как обаче да разпознаете дали е оригинална и да бъдете сигурни в нейните качества?

Какво представлява „био“ сертификата?

Най-важното при всеки един „био“ козметичен продукт, това е наличието на сертификат за произход. Съществуват десетки официални сертифициращи организации, които имат строги правила на контрол и стриктна процедура за издаване на сертификат на всеки един продукт. При тестването се установява дали съдържанието отговаря на минимум 70% натурални съставки, които трябва да бъдат естествени, природни или от био земеделие, и в които отсъстват всякакви синтетични добавки, пестициди, ГМО, парабени, ароматизатори, изкуствени оцветители, консерванти, емулгатори и други химикали.

Цялата производствена технология подлежи на проверка от сертифициращия орган – от отглеждането на растителните компоненти, през бране, сушене, метод на извличане на екстракта, смесване на съставките и опаковането на готовия продукт.

На база на проведените тестове и изследвания, се издава документ, в който са описани съставките, дата на валидност и лого, подпис и печат на сертифициращата компания. Сертифицираната „био“ козметика има отпечатано лого на съответната сертифицираща компания, което се поставя на видно място и гарантира безопасността на продукта.

Всеки търговец е задължен да съхранява копие от оригиналните сертификати на предлаганите от него „био“ козметични продукти.

Пълен или частичен сертификат

Някои „био“ козметични продукти получават сертификат за 93% чистота на съставките и са напълно сертифицирани като органични изделия. Може да сте напълно спокойни при тяхното използване.

Има и такива продукти обаче, които не издържат на цялостната проверка и само част от техните компоненти отговарят на условията за биологичен произход. Тогава той може да получи частична оценка за „продукт, съдържащ био сертифицирани съставки“. При тях няма лого за сертификат, а само издаден документ. Много често такива производители се стараят да подобрят качествата на вложените компоненти или технологията си на произвдство, за да получат пълен сертификат.

Натурални и еко продукти

Някои от марките също имат сертификат, който обаче е на по-ниско ниво и гарантира единствено, че съставът е от изцяло натурални продукти. Те се смятат за натурална козметика.

Еко козметиката е съставена от екологично чисти продукти или такива, произведени в еко зони, без вреда за околната среда. До голяма степен те са на нивото на „био“ козметиката, но част от съдържанието не е допуснато от сертифициращите компании или производителят предпочита да не оскъпява продукта с инвестиция в сертифициране.

Related Post

thumbnail
hover

Тахан от бял трън против стареене...

  Кожата представлява външната обвивка на тялото, като по площ се нарежда ...

thumbnail
hover

Рехабилитация, Ергон терапия, електростимулация, масажи в...

Център за рехабилитация Амарант ММ се намира в София и предлага професионал...

thumbnail
hover

Фитнес център София | 360 Health...

Искате да потренирате в модерна фитнес зала? Искате да спортувате, но самотн...