Погрижете се за себе си по време на бременността

Погрижете се за себе си по време на бременността

Бременността е един от най-важните периоди в живота на жената. И макар че универсална рецепта за здравословна бременност няма, то все пак има някои неща, които бихте могли да направите, за да се чувствате по-добре по време на този толкова важен за вас период.

Движете се повече

Избягвайте да се натоварвате прекалено, но не избягвайте движението. То не само е полезно за вас, но и може да облекчи болката в гърба, помага за подобряване на кръвообращението, намалява риска от появата на разширени вени, засилва издръжливостта. Благоприятният ефект от спортуването по време на бременност е доказан. Има множество клубове, които осигуряват занимания за бременни жени. Сред спортовете, които можете да практикувате, са: йога, плуване, водна аеробика. Но дори и само да се разхождате, би било достатъчно. Редно е обаче, преди да започнете, да се консултирате със специалист, тъй като упражненията за бременни не бива да са натоварващи.

Хранете се здравословно

Храната е от голямо значение за доброто здраве на всеки човек. Още по-важно е менюто ви да е разнообразно и здравословно по време на бременността. Плодовете и зеленчуците са задължителни. Те са източници на минерали и витамини, безценни за организма. Много е важно да приемате храни, богати на желязо, калций, витамин C, белтъци и фолиева киселина.

Сладкишите са вредни за организма. Те не носят никакви ползи за тялото ви. Стремете се да избягвате кафето, а ако не можете – не е препоръчително да консумирате по повече от 3 чаши дневно. Алкохолът е напълно забранен. Пийте повече вода и фрешове.

Не прекалявайте с храната

По време на бременност не бива да ядете като за двама, въпреки че това схващане е широко разпространено. Смята се, че в този период жената има нужда от около 300 калории повече дневно. Хапвайте, колкото усещате, че е нужно на тялото ви. Но не и прекалено. Следете теглото си, тъй като прекаленото наддаване би могло да доведе до различни неразположения и заболявания – разширени вени, високо кръвно налягане, дори гестационен диабет. Бременността обаче не е подходящ период за спазване на диети. Не експериментирайте със здравето си. Просто приемайте повече полезна храна и по-малко вредна.

Живейте спокойно

В този период е важно да избягвате стреса. Доказано е, че вашите емоции могат да бъдат усетени от плода, а в по-късен етап да окажат дори положително или отрицателно влияние върху него. Когато бременната жена изпитва сравнително често напрежение или живее под стрес в този период, това може да доведе до различни заболявания или да се окаже причина за изменение на поведението на детето в последствие.

Позволете си да се смеете повече през тези месеци, прекарвайте времето си приятно, правете нещата, които ви доставят удоволствие. Наслаждавайте се на живота си!

 

Източници:

Прикачени файлове

Виж също

thumbnail
hover

СИЛТОНА – БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ПРОДУКТИ...

Белият трън е билка, която е с широк спектър на благоприятно въздействие вър...

thumbnail
hover

Тахан от бял трън против стареене...

  Кожата представлява външната обвивка на тялото, като по площ се нарежда ...

thumbnail
hover

Черен дроб – същност, функции и...

 Черният дроб е най-сложно устроеният орган в човешкото тяло. Той е втори по ...