Грижи за фината бебешка и детска кожа

Грижи за фината бебешка и детска кожа

Най-голямо внимание и най-старателни грижи полагаме за най-малките. Само при вида на деликатната и още прозрачна кожа на новородените, ни се иска да използваме най-щадящата и нежна козметика или дори изцяло натурални продукти и съставки. Силно обезпокоителна е мисълта, че може да навредим на крехкия организъм с опасни химикали, които се съдържат в бебешките шампоани, сапуни, кремове и лосиони, като предизвикаме обриви, екземи, дерматит, алергии, астма или да сринем изграждащата се имунна система.

Затова е важно да бъдем изключително внимателни в третирането на детската кожа и в подбора на козметика, като четем внимателно етикетите и избягваме такава, съдържаща вредни синтетични съставки. Доверете се на препоръчани или изпитани натурални козметични продукти, които може да тествате преди употреба.

Ежедневна козметика и хигиена

В първите месеци не е добре да къпете бебето твърде често, защото не е толкова необходимо. Най-често то спи или е при вас за кърмене и още няма къде да се изцапа или изпоти. Прекомерното търкане и третиране на фината кожа, може да я нарани, пресуши и напука, да намали еластичността й и да наруши механизмите й за естествена регулация за овлажняване и омазняване. Затова е достатъчно да обливате малкото набързо два-три пъти в седмицата, според сезона. Употребявайте продукт за коса и тяло, особено в областта на интимните части, като съобразите адекватно съдържанието да е възможно най-натурално, органично или „био“. Важно е да не съдържа опасни съставки като парабени, фталати, преработки на нефт и други химикали и пестициди. Разбира се, редно е да измивате добре с вода дупето при всяко изхождане, с минимални количества от избрания сапун или душ-гел при нужда.

Естествена бебешка хигиена

Препоръчително е да се запознаете с принципите на така наречената естествена бебешка хигиена или „ЕБХ“, според която почти не се използват еднократни пелени и се следят природно заложените у бебето сигнали, че ще се изхожда, за да му се „предложи“ подходящо място за това. Този природен инстинкт за чистота е нормален за всички новородени животни и човека. Принципът на „ЕБХ“ е да употребявате само памучни, бамбукови или други перящи се еко пелени от плат, които остават сравнително чисти при редовно помагане на бебето с естествените му нужди.

Причините да го практикувате са много. Първо, така се грижите за състоянието на неговата кожа. Второ, избягвате риска от претопляне и увреждане на детеродните органи с еднократните пелени и поява на стерилитет или възпроизводителни нарушения в по-късна възраст. Трето, така ще изградите допълнителна много силна връзка с вашето дете, която ще развие и неговата интелигентност. И не на последно място, ще подпомогнете за опазване на околната среда, защото статистическите данни сочат, че при отглеждането на едно бебе, се използват около 2,400 – 3,200 еднократни пелени, всяка от които ще се разгради след 500 години. Т.е. в глобален аспект, ще спестите огромно замърсяване на околната среда и ще допринесете за благото на човечеството и природата.

Пране и чистота в дома

Обърнете специално внимание при прането на детските дрехи, пелени, одеалца и чаршафи. Добре е да ги перете отделно, без да ги смесвате с дрехите на останалите членове на семейството. Изберете по-екологичен начин за пране с органични прахове, или например може да си купите „сапунини“ и да си сварите сами перилен препарат. Същото важи и за препаратите, с които почиствате дома: под, прах, прибори за хранене на бебето и други. Избягвайте възможни алергизиращи съставки в продуктите, особено когато мъника започне да лази и щъка из къщи, като лапа всичко, което види и успее да стигне.

Разходки навън и по време на път

Тук ще обърнем сериозно внимание на мокрите кърпи. Голяма част от тях съдържат изключително разрушителни компоненти, които могат да увредят не само крехката детска кожа, но и да причинят цялостни алергични реакции и нарушения в организма. Затова ги ограничете или изобщо забравете за тях. По-добре е да носите със себе си шише с вода и да измивате бебето, да ползвате чешмите в парка или градската градина, където прекарвате повече време. По време на пътуване, може да използвате бензиностанциите по пътя за да подмиете или почистите детето с хладка вода.

Надяваме се, че сме ви били полезни с тази статия и ще се радваме да оставите вашите коментари, мнения и препоръки, или да я споделите и с други родители, на които може да помогне.

Related Post

thumbnail
hover

Стоматолог в Симитли | Доктор Веска...

Доктор Веска Ралинска е стоматолог с дългогодишен опит, който практикува в г...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Личен лекар и специалист по педиатрия...

Д-р Галина Тишева практикува в град Плевен и успешно си е изградила репутаци...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Медицински консумативи от висок клас в...

Промед ЕООД развива дейността си в сферата на търговията с медицински консу...

  • Публикувано от bgstart