Как да се предпазим от вредата от компютрите

Как да се предпазим от вредата от компютрите

Компютрите и съвременните технологии изключително много улесняват нашия живот, но могат и да нанесат вреда върху здравето ни, ако не ги използваме правилно и ако прекаляваме с употребата им.

Ето няколко прости способа за намаляване на негативите върху здравето, психиката и емоционалното ни състояние:

Не използвайте компютрите вместо социален живот. Те са чудесно комуникационно средство, но лишаването от общуване „очи в очи“ може да доведе до изолация, депресивни състояния, раздразнителност и дори до пристрастяване или Синдром на компютърния стрес.

Не робувайте на техниката. Да, тя е важна и изисква съответните грижи (зареждане на батерии, ъпдейти и т.н.), но тя е тази, която трябва да служи на Вашите нужди, а не обратното. Не проверявайте мобилния си телефон непрекъснато, не следете имейла и социалните мрежи, когато сте в движение, не лягайте с телефона.

Грижете се за здравето си. Силният организъм може да понесе повече негативи от слабия. Затова наблягайте на качествената храна, здравия сън и спокойствието.

Спортувайте. Заседналият начин на живот, който е свързан с употребата на компютрите в работата и ежедневието ни, се отразява пагубно на здравето. Ето защо е препоръчително този тип натоварване да се разнообразява със спорт. Ако не спортувате, то наблегнете на движението, разходките сред природата, ходенето пеша.

Сменяйте видовете натоварване върху очите. Взирането в монитора води до болки в очите и главата. Затова се препоръчва да ставате по-често от монитора, а ако имате възможност – редувайте компютъра с друг вид дейности. Също така, сменяйте видовете работа пред самия компютър – обработката на изображения и писането на текст, например, натоварват по различен начин.

Преглеждайте очите си редовно. Понякога малък диоптър може да не се усети като нарушение в зрителните възприятия, но да доведе до главоболие, болка в очите, сълзене, сухота и т.н. А ако носите очила или лещи, е необходимо да използвате точния диоптър.

Използвайте очила със специализирано защитно покритие, дори да не са диоптрични.

Сдобийте се с най-подходящия монитор според дейността, която най-често извършвате – компютърни игри, работа с графичен софтуер, 3D прогами и т.н.

Използвайте подходящите защитни устройства срещу електромагнитните излъчвания на монитора, рутерите, мобилните телефони и съвременните технологии.

Обърнете внимание на правилната стойка при работа с компютри, както и на подходящите компютърни столове и бюра.

Инсталирайте си софтуер, който намалява вредата от монитора. Като Iris или F.lux, например.

Ако четете електронни книги, купете си електронен четец. За разлика от таблетите и мониторите, те са конструирани така, че да облъчват и натоварват очите в по-малка степен.

В заключение, вредата е в дозата. Използвайте технологиите, без да прекалявате и ще можете да се радвате на всички улеснения, които те Ви носят, без да страдате от вредните им влияния.

Related Post

thumbnail
hover

Стоматологично обслужване в София | Д-р...

Д-р Диана Христова Тошева-Чолакова предлага отлично стоматологично обслужв...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Началник Очна клиника в МБАЛ Св....

Д-р Борислав Дъбов е началник Очна клиника в МБАЛ Света Анна – София. Той е ...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Зъболекарски услуги Бургас | Д-р Евелина...

Д-р Игнатова е зъболекар с богат опит и висока квалификация. Тя приема своите...

  • Публикувано от bgstart