Как да се предпазим от вредата от компютрите

Как да се предпазим от вредата от компютрите

Компютрите и съвременните технологии изключително много улесняват нашия живот, но могат и да нанесат вреда върху здравето ни, ако не ги използваме правилно и ако прекаляваме с употребата им.

Ето няколко прости способа за намаляване на негативите върху здравето, психиката и емоционалното ни състояние:

Не използвайте компютрите вместо социален живот. Те са чудесно комуникационно средство, но лишаването от общуване “очи в очи” може да доведе до изолация, депресивни състояния, раздразнителност и дори до пристрастяване или Синдром на компютърния стрес.

Не робувайте на техниката. Да, тя е важна и изисква съответните грижи (зареждане на батерии, ъпдейти и т.н.), но тя е тази, която трябва да служи на Вашите нужди, а не обратното. Не проверявайте мобилния си телефон непрекъснато, не следете имейла и социалните мрежи, когато сте в движение, не лягайте с телефона.

Грижете се за здравето си. Силният организъм може да понесе повече негативи от слабия. Затова наблягайте на качествената храна, здравия сън и спокойствието.

Спортувайте. Заседналият начин на живот, който е свързан с употребата на компютрите в работата и ежедневието ни, се отразява пагубно на здравето. Ето защо е препоръчително този тип натоварване да се разнообразява със спорт. Ако не спортувате, то наблегнете на движението, разходките сред природата, ходенето пеша.

Сменяйте видовете натоварване върху очите. Взирането в монитора води до болки в очите и главата. Затова се препоръчва да ставате по-често от монитора, а ако имате възможност – редувайте компютъра с друг вид дейности. Също така, сменяйте видовете работа пред самия компютър – обработката на изображения и писането на текст, например, натоварват по различен начин.

Преглеждайте очите си редовно. Понякога малък диоптър може да не се усети като нарушение в зрителните възприятия, но да доведе до главоболие, болка в очите, сълзене, сухота и т.н. А ако носите очила или лещи, е необходимо да използвате точния диоптър.

Използвайте очила със специализирано защитно покритие, дори да не са диоптрични.

Сдобийте се с най-подходящия монитор според дейността, която най-често извършвате – компютърни игри, работа с графичен софтуер, 3D прогами и т.н.

Използвайте подходящите защитни устройства срещу електромагнитните излъчвания на монитора, рутерите, мобилните телефони и съвременните технологии.

Обърнете внимание на правилната стойка при работа с компютри, както и на подходящите компютърни столове и бюра.

Инсталирайте си софтуер, който намалява вредата от монитора. Като Iris или F.lux, например.

Ако четете електронни книги, купете си електронен четец. За разлика от таблетите и мониторите, те са конструирани така, че да облъчват и натоварват очите в по-малка степен.

В заключение, вредата е в дозата. Използвайте технологиите, без да прекалявате и ще можете да се радвате на всички улеснения, които те Ви носят, без да страдате от вредните им влияния.

Related Post

thumbnail
hover

Рехабилитация, Ергон терапия, електростимулация, масажи в...

Център за рехабилитация Амарант ММ се намира в София и предлага професионал...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Стоматолог в Симитли | Доктор Веска...

Доктор Веска Ралинска е стоматолог с дългогодишен опит, който практикува в г...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Личен лекар и специалист по педиатрия...

Д-р Галина Тишева практикува в град Плевен и успешно си е изградила репутаци...

  • Публикувано от bgstart