По-здрави чрез детоксикация

По-здрави чрез детоксикация

Детоксикацията има за цел организмът да се пречисти от токсините и цялостното здравословно състояние на човек да се подобри. Тя повлиява положително на редица симптоми, като безпричинна умора, кожни раздразнения, алергии, торбички под очите и менструални проблеми, и помага на организма да възстанови защитните си сили.

Изключете от менюто преработените храни

При детоксикация се препоръчва човек да изключи от менюто си вредните за здравето преработени храни, в това число тестените изделия и всички полуфабрикати. Те трябва да се заменят с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нетлъсти меса и риба.

Приемайте повече фибри

Има два вида фибри, които помагат за освобождаването на дебелото черво. Неразтворимите се съдържат в зеленолистни растения, като спанак и къдраво зеле, и помагат за придвижване на храната през червата. Разтворимите се срещат в ябълките, крушите и боба и увеличават обема на съдържанието на червата. И двата вида фибри подобряват здравословното състояние на човек.

Спрете консумацията на преработена захар

По време на детоксикация е препоръчително да се откажете от преработената захар, с която човек често прекалява и която всъщност не носи никакви ползи за здравето. Може да ви изглежда трудно, но консумацията на по-голямото количество пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци ще притъпи желанието за сладко.

Потете се

Кожата е най-големият орган, но често забравяме за нея, когато правим пречистване на организма. Потенето оказва положителен ефект върху цялостното здравословно състояние на човек, затова е добре да правите физически упражнения. В случай че не сте свикнали да тренирате, отделете един ден от седмицата за физическа активност, а ако сте спортна натура, сменете програмата и включете упражнения, от които ще се изпотите.

Детоксикацията трябва да продължи поне две седмици

Продължителността на детоксикацията зависи от индивидуалните нужди и нагласа на човек. И все пак, за да се радвате на по-добро здраве, трябва да се опитате да спазвате промените в храненето и начина на живот поне две седмици. Първите дни могат да се появят странични ефекти, като главоболие, раздразнителност и умора, но ако спазвате плана за детоксикация поне половин месец, организмът ви ще има време да свикне.

Като се има предвид, че днес токсините ни атакуват отвсякъде, детоксикацията се оказва много важна за поддържане на добро здраве. Специалистите препоръчват тя да се прави поне веднъж годишно, но преди това човек непременно трябва да се консултира с лекар, за да се прецени дали детоксът няма да се окаже противопоказен.

Related Post

thumbnail
hover

Тахан от бял трън против стареене...

  Кожата представлява външната обвивка на тялото, като по площ се нарежда ...

thumbnail
hover

Черен дроб – същност, функции и...

 Черният дроб е най-сложно устроеният орган в човешкото тяло. Той е втори по ...

thumbnail
hover

Бял трън за забавяне на мозъчното...

 С напредването на възрастта жизнените функции на важни органи в човешкото ...