Спорт за здраве: Съвети за издръжливост при джогинг

Спорт за здраве: Съвети за издръжливост при джогинг

Джогингът е спорт, тясно свързан с психическата настройка на бягащия. Понякога негативните мисли могат да съсипят един потенциално страхотен ден за тичане. Ако си мислите, че се справяте зле с този спорт или че сте прекалено изморени, джогингът ще започне да става все по-труден. Съществуват обаче някои магически трикове, които могат да помогнат на човек да контролира мислите и да ги насочва в посока, която ще окаже благоприятно въздействие върху джогинг тренировката.

Фокусирайте се върху финалната линия

Изследване на Нюйоркския университет показва, че атлетите са по-бързи, когато, вместо да мислят за обкръжението, насочват своето внимание върху финалната линия. Този трик не дава резултати само при конкретния спорт, защото може да се приложи по отношение на най-различни дейности, като каране на колело например. Набелязването на малки, постижими цели, като това да достигнеш до кошчето за боклук или до дървото в далечината, допринася за по-голяма издръжливост по време на джогинг или друга тренировка.

Извикайте си фенове

Според проучване, публикувано в научното издание „Frontiers in Human Neuroscience“, когато спортуващият гледа към нещо, което му действа положително, като окуражаващи плакати или щастливите лица на приятели, той тренира по-дълго и същевременно има чувството, че изразходва по-малко енергия. Това доказва, че феновете, които насърчават тичащите с надписи и подвиквания, всъщност им помагат по-лесно да стигнат до финалната линия.

Не бъркайте умствената умора с физическата

Умствената умора може да окаже негативен ефект върху физическото представяне при практикуването на спорт. В „Journal of Applied Physiology“ са публикувани резултатите от проучване, при което участниците били разделени в две групи и им била възложено упражнение, включващо интензивно колоездене. Част от участниците преди това трябвало да извършат дейност, която ги изчерпала психически. Оказва се, че те се справила по-зле от групата, която се занимавали с емоционално неутрална дейност. Това само подчертава факта, че джогингът представлява ментална битка. Достатъчно е само човек да признае, че умората е в главата му, за да събере сили и енергия и да продължи напред.

Издръжливостта по време на джогинг, и изобщо при практикуването на спорт, изискващ издръжливост, до голяма степен зависи не само от физическата подготовка на спортуващия, но и от неговата психическа нагласа. Ето защо следващия път, когато решите да тичате в парка, отидете с настройката, че сте готови за една наистина пълноценна джогинг тренировка.

Related Post

thumbnail
hover

Стоматолог в Симитли | Доктор Веска...

Доктор Веска Ралинска е стоматолог с дългогодишен опит, който практикува в г...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Личен лекар и специалист по педиатрия...

Д-р Галина Тишева практикува в град Плевен и успешно си е изградила репутаци...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Медицински консумативи от висок клас в...

Промед ЕООД развива дейността си в сферата на търговията с медицински консу...

  • Публикувано от bgstart