Какви могат да са ползите за тялото ви от кокосовото масло

Какви могат да са ползите за тялото ви от кокосовото масло

Кокосовото масло става все по-популярно през последните години. Ако допреди известно време то е било отхвърляно заради наличието на наситените мастни киселини, съдържащи се в него, вече е установено, че именно тези мастни киселини не само че не вредят на организма, но и напротив – полезни са за здравето. Не всички наситени мазнини са еднакви. Тъй като наситените мазнини, съдържащи се в него, са средноверижни, те не се натрупват под формата на мазнини в тялото. Ето защо и те не водят до здравословни проблеми.

Днес кокосовото масло се използва не само като превантивно средство, предотвратяващо различни заболявания, но и като средство за борба с появили се вече инфекции. Сред безспорните ползи от кокосовото масло са: понижаване на лошия холестерол, повишаване на добрия, редуцирането на килограмите, повишаване на имунната система и много други.

Важно уточнение обаче е, че когато говорим за ползите от кокосовото масло, ние имаме предвид единствено сурово, нерафинирано, студено пресовано кокосово масло.

Няма друг продукт в света, в който да се съдържа толкова голямо количество лауринова киселина, колкото в кокосовото масло. В него се съдържа още капринова и каприлинова киселина. Всички те са ценни за човешкия организъм, защото имат антимикробни, антибактериални и антиоксидантни свойства.

Ползи за здравето от кокосовото масло

Намалява риска от сърдечни проблеми

Както вече уточнихме, мастните киселини на кокосовото масло не вредят на здравословното състояние на човек, дори напротив – оказват благоприятно влияние. Ето защо кокосовото масло не само че не спомага за образуването на т.нар. „лош“ холестерол, но и увеличава количеството на „добрия“. Както може би знаете, именно „лошия“ холестерол увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Повишава имунитета

Лауриновата киселина е една от основните съставки на майчиното мляко. Установено е, че тя има силно антимикробно действие. Ето защо и кокосовото масло е ефикасно средство за борба с различни бактерии и вируси, ето защо и може да спомогне за предотвратяването на множество заболявания.

Редуцира килограмите

Кокосовото масло спомага за редуциране на мазнините в тялото. Проведени изследвания доказват това твърдение. Тъй като мазнините са средноверижни, те се усвояват много бързо от организма.

Унищожава гъбичките

Каприловата киселина, която се съдържа в кокосовото масло, има изразени противогъбични свойства, ето защо и унищожава гъбичките в тялото. Кандидата (Candida Albicans) е една от най-често срещаните гъбички в човешкото тяло. Тя може да причини различни инфекции, умора, сърбежи и др. Кокосовото масло е много ефикасно средство за борба с нея.

Премахва инфекциите

Тъй като кокосовото масло има антибактериално действие, то може да се бори ефективно с инфекциите – както външните, така и вътрешните. Може да премахне различни обриви по кожата, както и да окаже благоприятно влияние на работата на черния дроб, панкреаса и бъбреците.

Против кариес

Кариесът се образува в следствие на гъбичките и бактериите в устната кухина. Тъй като кокосовото масло има антимикробни и антигъбични свойства, то помага и при борбата с кариеса. Ето защо и кокосовото масло се използва от някои хора като основна съставка на домашно приготвената паста за зъби.

Ползи за кожата и косата

Освен че кокосовото масло може да бъде полезно за здравето, то може да носи и своите ползи за кожата и косата. Кокосовото масло спомага за хидратацията на кожата, а доказаното противовъзпалително действие е ефикасно средство срещу акне и дерматит. То може да бъде използвано и при суха кожа, тъй като е чудесно средство за хидратация. Кокосовото масло може да се използва и като маска за коса. Резултатите са видими веднага след това, а самите вие ще усещате косата си много по-мека.

Освен всичко това кокосовото масло може да бъде използвано за готвене, тъй като дори и след термична обработка то запазва своите полезни свойства.

Виж също

thumbnail
hover

СИЛТОНА – БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ПРОДУКТИ...

Белият трън е билка, която е с широк спектър на благоприятно въздействие вър...

thumbnail
hover

Тахан от бял трън против стареене...

  Кожата представлява външната обвивка на тялото, като по площ се нарежда ...

thumbnail
hover

Черен дроб – същност, функции и...

 Черният дроб е най-сложно устроеният орган в човешкото тяло. Той е втори по ...