Какви могат да са ползите за тялото ви от кокосовото масло

Какви могат да са ползите за тялото ви от кокосовото масло

Кокосовото масло става все по-популярно през последните години. Ако допреди известно време то е било отхвърляно заради наличието на наситените мастни киселини, съдържащи се в него, вече е установено, че именно тези мастни киселини не само че не вредят на организма, но и напротив – полезни са за здравето. Не всички наситени мазнини са еднакви. Тъй като наситените мазнини, съдържащи се в него, са средноверижни, те не се натрупват под формата на мазнини в тялото. Ето защо и те не водят до здравословни проблеми.

Днес кокосовото масло се използва не само като превантивно средство, предотвратяващо различни заболявания, но и като средство за борба с появили се вече инфекции. Сред безспорните ползи от кокосовото масло са: понижаване на лошия холестерол, повишаване на добрия, редуцирането на килограмите, повишаване на имунната система и много други.

Важно уточнение обаче е, че когато говорим за ползите от кокосовото масло, ние имаме предвид единствено сурово, нерафинирано, студено пресовано кокосово масло.

Няма друг продукт в света, в който да се съдържа толкова голямо количество лауринова киселина, колкото в кокосовото масло. В него се съдържа още капринова и каприлинова киселина. Всички те са ценни за човешкия организъм, защото имат антимикробни, антибактериални и антиоксидантни свойства.

Ползи за здравето от кокосовото масло

Намалява риска от сърдечни проблеми

Както вече уточнихме, мастните киселини на кокосовото масло не вредят на здравословното състояние на човек, дори напротив – оказват благоприятно влияние. Ето защо кокосовото масло не само че не спомага за образуването на т.нар. „лош“ холестерол, но и увеличава количеството на „добрия“. Както може би знаете, именно „лошия“ холестерол увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Повишава имунитета

Лауриновата киселина е една от основните съставки на майчиното мляко. Установено е, че тя има силно антимикробно действие. Ето защо и кокосовото масло е ефикасно средство за борба с различни бактерии и вируси, ето защо и може да спомогне за предотвратяването на множество заболявания.

Редуцира килограмите

Кокосовото масло спомага за редуциране на мазнините в тялото. Проведени изследвания доказват това твърдение. Тъй като мазнините са средноверижни, те се усвояват много бързо от организма.

Унищожава гъбичките

Каприловата киселина, която се съдържа в кокосовото масло, има изразени противогъбични свойства, ето защо и унищожава гъбичките в тялото. Кандидата (Candida Albicans) е една от най-често срещаните гъбички в човешкото тяло. Тя може да причини различни инфекции, умора, сърбежи и др. Кокосовото масло е много ефикасно средство за борба с нея.

Премахва инфекциите

Тъй като кокосовото масло има антибактериално действие, то може да се бори ефективно с инфекциите – както външните, така и вътрешните. Може да премахне различни обриви по кожата, както и да окаже благоприятно влияние на работата на черния дроб, панкреаса и бъбреците.

Против кариес

Кариесът се образува в следствие на гъбичките и бактериите в устната кухина. Тъй като кокосовото масло има антимикробни и антигъбични свойства, то помага и при борбата с кариеса. Ето защо и кокосовото масло се използва от някои хора като основна съставка на домашно приготвената паста за зъби.

Ползи за кожата и косата

Освен че кокосовото масло може да бъде полезно за здравето, то може да носи и своите ползи за кожата и косата. Кокосовото масло спомага за хидратацията на кожата, а доказаното противовъзпалително действие е ефикасно средство срещу акне и дерматит. То може да бъде използвано и при суха кожа, тъй като е чудесно средство за хидратация. Кокосовото масло може да се използва и като маска за коса. Резултатите са видими веднага след това, а самите вие ще усещате косата си много по-мека.

Освен всичко това кокосовото масло може да бъде използвано за готвене, тъй като дори и след термична обработка то запазва своите полезни свойства.

Виж също

thumbnail
hover

Тахан от бял трън против стареене...

  Кожата представлява външната обвивка на тялото, като по площ се нарежда ...

thumbnail
hover

Черен дроб – същност, функции и...

 Черният дроб е най-сложно устроеният орган в човешкото тяло. Той е втори по ...

thumbnail
hover

Бял трън за забавяне на мозъчното...

 С напредването на възрастта жизнените функции на важни органи в човешкото ...