Какви храни не бива да консумирате по време на бременност

Какви храни не бива да консумирате по време на бременност

Вероятно всяка бъдеща майка си задава въпроса какви храни е препоръчително да консумира по време на бременността, както и какви не е. Ето защо сме подготвили списък на храни, които е желателно да се избягват през тези девет месеца.

Редно е преди това да опровергаем твърдението, че „жената трябва да яде за двама“. Това не е така. По време на бременността жената трябва да наддаде около 10-12 кг. Ако качи твърде много килограми, това би могло да доведе до усложнения, както и до задържане на теглото след раждане. Повечето специалисти твърдят, че по време на бременността не е нужно да се приемат по повече от 300 калории от препоръчителното количество.

Освен че не бива да приемате твърде голямо количество храна, редно е и да избягвате някои продукти. Ето кои:

Кофеин

Когато говорим за кофеин, трябва да направим уточнението, че той не се съдържа само в кафето, а и в други храни и напитки, които сте свикнали да консумирате – зелен и черен чай, шоколад, какао, безалкохолни напитки и др.

Не е забранено да приемате кофеин по време на бременността, но е редно да ограничите количеството. Препоръчително е кафето да не надвишава 2-3 чаши кафе на ден (около 340 мл), тъй като прекомерният прием на кофеин може да окаже неблагоприятно въздействие върху плода.

Алкохол

По отношение на алкохола мненията наистина са противоречиви. Според някои специалисти 1-2 чаши неконцентриран алкохол (бира, вино) на седмица няма да навредят, докато други смятат, че е напълно недопустимо да се пие алкохол през тези девет месеца. Всички са единодушни обаче, че голямото количество алкохол може да има отрицателно въздействие върху плода. Той може да бъде причина за увреждане на нервната система, дори да доведе до забавено умствено и физическо развитие.

Колбаси

Колбасите по принцип са храна, която е редно да бъде избягвана. Те не съдържат полезни вещества, дори напротив. По-лошото е, че именно те могат да ви заразят с листерия, тъй като тази бактерия издържа на много ниска температура. Тя може да живее дори и във вашия хладилник.

Недоизпечено месо, рохки яйца

Месото алангле може да ви зарази с листерия и токсоплазма. Ето защо е редно да изпичате много добре месото, преди да го консумирате. А рохките яйца могат да са причина за развитието на салмонела. Тя не би увредила плода пряко, но може да доведе до повръщане, болки в корема и др. Това обаче не значи напълно да изключите яйцата от менюто си – те съдържат много полезни съставки, освен това са богати на протеини. Но е редно да ги варите достатъчно дълго време.

Меко сирене

Меките сирена, синьото сирене – всички, които се правят от непастьоризирано мляко – могат да съдържат бактерия листерия. Затова е редно или да избягвате напълно тези сирена, или да ги обработвате на висока температура – тогава бактерията не би издържала. Българското бяло сирене обаче се прави от пастьоризирано мляко, ето защо можете да го консумирате.

Някои видове риба

По принцип рибата е полезна. Но замърсяването на океаните води и до натрупване на метилживак в рибите, а той може да окаже негативно влияние върху плода. Затова е препоръчително да избягвате консумацията на: акула, риба тон, кралска скумрия, треска.

Бихте могли по-често да избирате речни риби, а също така да си набавяте омега 3 от растителни източници.

Някои плодове и зеленчуци

Когато избирате плодове и зеленчуци, редно е те да са сезонни. Тези, които не са, съдържат големи количества нитрати и пестициди, а това не ги прави никак полезни. Препоръчително е, когато избирате дори сезонни плодове, да сте наясно откъде идват. Най-добре би било, ако те са отгледани от местни производители.

Билки и подправки

Избягвайте да консумирате чайове в големи количества, тъй като те могат да окажат неблагоприятен ефект върху вас и плода ви. Част от билките и подправките, които могат да доведат до контракции, са: копър, розмарин, девисил, босилек, канела, магданоз, карамфил и др.

Някои от тези храни обаче е редно да бъдат избягвани не само по време на бременност. Замислете се върху това.

Виж също

thumbnail
hover

Аптека в гр. Твърдица | ЕТ...

ЕТ Дани Фарма – Йорданка Панчева се намира град Твърдица и предлага голямо р...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Зъболекарски услуги в Тополовград | Д-р...

Д-р Динка Стамова е един от видните стоматолози в Тополовград. Зъболекарката...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Офталмолог в град Шумен | Д-р...

Д-р Снежана Начева Василковска е един от видните офталмолози в град Шумен. Тя...

  • Публикувано от bgstart