Как да отслабна бързо за лятото?

Как да отслабна бързо за лятото?

Топлите дни се задават и ти се иска да отслабнеш и да влезеш във форма, за да се радваш на перфектно стегнато тяло. Постигането му обаче е нелека задача и изисква редовни и постоянни целенасочени усилия, за да съчетаеш подходящите упражнения и правилно балансирано хранене, които да стопят излишните килограми и бързо да те доведат до желания резултат.

Мотивация за отлична форма

Най-важното при решението да постигнеш и поддържаш здраво и стегнато тяло, това е да имаш силна и стабилна вътрешна мотивация и да не отклоняваш поглед от целта. Добър съвет е да си направиш дневник, в който всеки ден да отчиташ положените усилия и постигнатите резултати. Може да отбелязваш дори грешките, за да знаеш какво не работи в твоя полза. Друга добра идея е да следиш теглото си с кантар, за да имаш допълнителен стимул при всяка загуба на килограми. Ако си падаш по модерната техника, може да си вземеш спортна гривна, умен часовник или да си инсталираш мобилно приложение, което отмерва изминатите крачки и изразходвана енергия. Също така помага да не спираш да четеш и да се срещаш с приятели и треньори, с които да се държиш на гребена на вълната „отслабване и отлична фигура“.

Изграждане на правилен хранителен режим

Спазването на диета е свързано най-вече с внимателен подбор на приеманите храни и тяхното правилно съчетание така, че да се отразят положително на всеки индивидуален организъм. За да постигнеш траен ефект, избирай ежедневното си меню според твоята натовареност и динамика, реакцията на твоето тяло и личен метаболизъм. Това, което е подходящо за хора с много движение и активни дейности, може да не е добре за офис служители, които по цял ден стоят на бюро и нямат голямо физическо натоварване.

Известно е, че дори само мисълта за „диета“ стресира организма и той започва да трупа всяка хапка в запас, да изпитва остър глад или да си навакса след приключването й. За да избегнеш този проблем, по-добре се храни разнообразно и балансирано, регулирай приеманите количества и най-вече спазвай часови режим на хранене.

Добре е да включиш в хранителния си режим: пресни и сушени плодове – сурови или изцедени на сок и смутита; пресни зеленчуци на салата или приготвени на грил или на пара; всякакви семена и ядки: слънчогледовите семки са богати на протеин, бразилските орехи са богати на селен и подобряват метаболизма, бадемите са богати на много микроелементи, семената от чия съдържат омега 3 мастни киселини и много други полезни вещества; също така наблягай на нискокалоричните напитки и най-вече пий по 2-3 литра вода ежедневно. Пробвай различни здравословни храни, наблюдавай ефекта им върху твоето тяло и запази в менюто си тези, които то дават сила, енергия, витамини и минерали, без да качваш излишни мазнини.

Спортни тренировки и поддържане на здрав тонус

За да се отървеш от натрупаните през зимните месеци тлъстини, трябва да изразходваш повече енергия, отколкото си поел с храната. Дори да нямаш възможност за сериозно спортуване, опитай да замениш част от обичайните си навици с такива, които ще ти осигурят повече движение. Например може да използваш стълбите вместо асансьора; да ходиш повече пеша – започни с една-две спирки, а после изминавай и цялото разстояние до работа или по задачи вървейки или карайки колело; включи лека сутрешна гимнастика и джогинг.

Фитнесът и особено разработена специално за теб програма за отслабване и оформяне на мускули ще дадат бързи и целенасочени резултати. Ако тежестите и уредите не са ти любими, провери за групови тренировки и други варианти близо до дома или офиса, като: йога, пилатес, аеробика, тае-бо, спининг, канго-джъмпс, тенис, скуош, зумба, народни и латино танци, източни бойни изкуства, кик-бокс и други. Ако отдавна не си спортувал, започни с нещо леко. Колкото по-бързо влезеш във форма, толкова по-добре ще се чувстваш по-време на спорт и тялото ти скоро ще ти се отплати за усилията.

Ефикасни упражнения за добре оформена и стегната фигура

Жените искат да изглеждат добре в тесни блузки, къси поли и рокли и най-вече по бански, затова важни области за стягане са талията, ханша и бедрата. Мъжете искат да изпъкват с добре оформени мускули на ръцете, раменете и гърдите и цялостна стегната форма, за които най-добре е да се използват упражнения с гири и лостове. Ето няколко добри упражнения, които може да правиш всяка сутрин или вечер у дома, успоредно с другите спортни активности.

За стегнати крака и дупе започни с десет от следните упражнения и постепенно увеличавай сериите по 20, 30 и т.н.: клекове с изправен гръб; напади напред и назад със свити колена, като едното опира в пода; странични ножици – лягаш странично и повдигаш горния крак около 50см; лягаш по гръб и правиш колело във въздуха; активна котка – заставаш в поза маса с ръце под раменете и колене под ханша и редуваш извиване на гърба навън като свиваш главата към корема и разгъване на глава нагоре, гърба към пода а единия крак нагоре към тавана, като редуваш краката.

Мечтаният плосък корем се постига най-бързо и лесно с упражнението „дъска“ – поза като за лицева опора с ръце под раменете, изпънато и стегнато тяло, краката са на пръсти. Започни като задържиш позата за една минута с чести вдишвания и издишвания, направи поне две серии и постепенно увеличавай времето до 5 минути. През почивките, може да комбинираш с други упражнения за корем като класически коремни преси; повдигане и спускане на двата крака от пода към тавана; както и изтласкване на единия крак; ножици и извиване настрани със сгънато коляно към срещуположен лакът.

Не забравяй, че преди всяка тренировка трябва хубаво да разгряваш мускулите и ставите, а след приключването й, да се разтягаш.

И накрая, помни че най-важно от всичко е как ще приложиш в действие прочетените и научени съвети. Не оставай само с желанието, а започни още сега!

Прикачени файлове

Related Post

thumbnail
hover

СИЛТОНА – БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ПРОДУКТИ...

Белият трън е билка, която е с широк спектър на благоприятно въздействие вър...

thumbnail
hover

Тахан от бял трън против стареене...

  Кожата представлява външната обвивка на тялото, като по площ се нарежда ...

thumbnail
hover

Черен дроб – същност, функции и...

 Черният дроб е най-сложно устроеният орган в човешкото тяло. Той е втори по ...