Как да разчетем своите лабораторни резултати?

Как да разчетем своите лабораторни резултати?

За добра профилактична грижа за здравето, всеки човек трябва поне веднъж годишно да си прави изследвания на кръв и урина, за което се полага направление от личния лекар. Често се налага да се изследваме и при развитие на инфекции или конкретна болест. За наше спокойствие, добре е да знаем какво означават съкращенията и цифрите от лабораторните анализи. Високо оборудваната с нови и модерни апарати Медико-диагностична лаборатория Статус Варна, ни дава някои основни насоки за понятията и получените резултати.

Кръвни изследвания

При наличие на възпалителен процес, кръвно заболяване, алергии, предстояща операция или по преценка на лекуващия ви лекар, се налага да се направи изследване на кръв от пръста или вената ви. Получената информация показва броя и вида на кръвните клетки, което служи за поставяне на диагноза от съответния специалист. Вижте какво означават различните показатели:

RBC – това са червените кръвни клетки или т.нар. еритроцити. Функцията им е свързана с пренос на кислород от белите дробове до тъканите и връщане на обработения въглероден диоксид обратно от тъканите до белите дробове. Референтните стойности са 3,8 – 5,8 млн. еритроцити за 1 мл кръв. Ако вашите са по-малко, вероятно страдате от анемия.

HGBхемоглобинът дава червения цвят на кръвта. Той е белтъкът на еритроцитите, който отговаря за съсирването на кръвта и способността й да транспортира кислород към тъканите и да отвежда СО2 с издишването. Нормата е 120-160г за жените и 140-180г за мъжете. В случай че нивата са ниски, значи има недостиг на желязо с риск от силни кръвотечения и хипоксия на тъканите. Ако количествата са завишени, може да има заболяване на кръвта, наречено хронична левкоза.

HCTхематокритът е съотношението на обема на кръвните клетки спрямо обема на кръвта и зависи освен от пола и от възрастта, като намалява с нейното напредване. Ниските стойности означават анемия, липса на витамини и минерали (В12, Fe, фолиева киселина), полицитемия, левкемия и други. А високите се получават при дехидратация, хронични пушачи или при високи надморски височини.

WBC левкоцитите са белите кръвни телца, за които обичайното количество е 3,5 – 10 хил. за 1мл. По-ниските или по-високите нива говорят за наличие на възпаление, което изисква допълнително по-задълбочено изследване.

Limph – това са лимфоцити, които са около 30% от количеството на левкоцитите. При по-високи нива, може да има лимфолевкоза, туберколоза или други болести, за които е задължително да се консултирате със специалист.

HCTтромбоцитите се образуват от костния мозък и са най-мъничките кръвни клетки. Те спомагат за съсирване на кръвта, като нормата им е 350-500 хил./мл кръв. Заниженото им съдържание е признак на кръвни заболявания, по-високо кръвотечение и задържане на синини по тялото.

СУЕ или ERS – показателят е за скоростта, с която се утаяват еритроцитите. По-ниските стойности показват висока кръвна захар, чернодробни заболявания, анемия, полицитемия. По-бързото им падане може да се дължи на инфекциозни състояния, рак, бъбречна недостатъчност, автоимунни заболявания и други. Съществуват различни причини за ускореното утаяване, поради което изследването не може да послужи за диагноза, а по-скоро за следене на резултата от провеждано лечение.

ЕОЗ – е означението за еозинофили, които над 5% показват наличие на алергия.

Билирубин – в случай на нива по-високи от 22,2 микромилилитра за 1л кръв, може да има жълтеница или вирусен хепатит.

Общ белтък – показва наличието на белтъка в кръвния серум, който варира между 62-83г/1л кръв. Занижението му означава лошо усвояване при изтощен организъм или вследствие на неправилно хранене.

Холестерол – това е показателят за интезивност на обмяната на вещества и е нормално да варира от 2,6 до 6,7мм/1л кръв. Високите нива водят до развитие на атеросклероза.

Глюкоза – нормалните й стойности са 3,50-5,80 мм/1л кръв и всяко отклонение свидетелства за нарушена търпимост или захарен диабет. Важно е да се консултирате с ендокринолог, който да прецени и назначи допълнителни изследвания.

Креатинин – той показва функционирането на бъбреците и трябва да бъде в границите 44-106мм/1л кръв. Отклоненията може да се дължат на бъбречна недостатъчност.

Урея и остатъчен азот – това са веществата, които се задържат в кръвта след като течностите преминат в бъбреците. Референцията им е 2,5-8,3 мм/1л кръв за уреята и разликите в резултатите показват затруднена филтрация и нарушения в бъбречната дейност. Задържането на урея трови организма и води до болести като артрит и други.

Транаминази – те показват работата на черния дроб, като АлАТ трябва да е до 40 МЕ/л, а АсАт до 35 МЕ/л. Ако съдържанието е по-високо, може да имате хепатит.

Биохимичен анализ се прави вследствие на отклонения на резултатите от общите кръвни изследвания. Пробата се взема от вената сутрин преди хранене, а получената информация показва функционирането на бъбреците и черния дроб, както и баланса на микроелементите и изменения във водно-солевата обмяна.

Изследване на урина

Чрез урината организмът изхвърля течности, минерали и вещества ненужни на кръвта. В лабораторията се проверява дали има бактерии, епителни клетки, левкоцити, еритроцити и други. Целта е да се определи нарушение във функцията на пикочните пътища, хипертония, диабет или бъбречнокаменна болест. Резултатите показват наличието и естеството на инфекцията и помагат за диагностициране от лекуващия лекар.

Медико-диагностична лаборатория Статус Варна ни напомня, че пробата се взема от първото уриниране за деня.

Основните показатели са белтък, захар и седимент. Нормално е отсъствието на белтък, който се появява при висока температура, тежки физически натоварвания, бременност или бъбречни заболявания. Глюкозата трябва да е в минимални количества, иначе е признак за бъбречни увреждания, диабет или висока кръвна захар. Седиментът включва в състава си левкоцити, еритроцити, цилиндри, епителни клетки, утаечни неорганични кристали, бактерии и паразити. Анализът на тези параметри се прави главно при диагностициране на бъбречнокаменна болест.

Също така се зачитат цвета, чистотата, мириса и специфичното тегло на материала. Цветът се влияе от прием на определени храни и лекарства. Ако урината е мътна, вероятно съдържа бактерии, кристали, слуз или кръв. Заболяванията променят нормалната миризма, например при диабет мирише сладникаво, а при инфекция има лош аромат. Теглото отразява съдържанието на вода – урината е с по-ниско тегло при голям прием на течности и обратно.

Медико-диагностична лаборатория Статус Варна е частна сертифицирана по ISO лаборатория, в която може да проведете различни диагностични изследвания, с направление от НЗОК или платени. Статус си сътрудничи с немската лаборатория Dr. LUTZ FRANKE, снабдена е със система за оценка на качеството и строго контролира условията на хигиена и безопасност на извършваните тестове. Със своята чистота и професионализъм, модерно оборудване и прецизни резултати, лабораторията си е спечелила славата на предпочитано от лекари и пациенти място за изследване.

 

Related Post

thumbnail
hover

Гинекологични прегледи в София | Д-р...

Д-р. Георги Трифонов, вече дълги години е един от специалистите в областта на...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Фитнес център София | 360 Health...

Искате да потренирате в модерна фитнес зала? Искате да спортувате, но самотн...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Погрижете се за себе си по...

Бременността е един от най-важните периоди в живота на жената. И макар че уни...

  • Публикувано от bgstart