Как да се погрижите за тялото си

Как да се погрижите за тялото си

Вероятно мислите, че телата ви са неразрушими. Но не са. Никой от вас не е застрахован от заболявания. Всъщност колкото по-малко внимание отделяте на телата си, толкова по-голяма е вероятността да се разболеете.

Грижата за тялото е необходимост. Тя е нещо съвсем естествено, което обаче много хора пренебрегват. Но ако започнете да спазвате следващите няколко съвета, безспорно ще се чувствате много добре.

Движете се

Движението е живот. Няма как да очаквате, че ще сте здрави, ако не се движите. Независимо дали ще спортувате, ще ходите на фитнес, ще се разхождате – важното е да сте активни.

Запомнете, че не е нужно да правите „голяма крачка“. Нека всичко се случва постепенно. Увеличете времето, което прекарвате в движение или спорт, когато тялото ви е готово за това. Сами ще го почувствате.

Редно е да се запитате какво точно би ви доставило удоволствие. Може би обичате да танцувате? Да тичате? Или да се разхождате? Правете само нещата, които биха ви накарали да се чувствате добре.

Спете повече

Ако сте уморени, позволете си да поспите! Осигурявайте на тялото си съня, от който се нуждае. В противен случай ще дойде момент, в който ще се почувствате зле.

Сънят възстановява работоспособността на човек, както и основните механизми на обмяната на веществата. Освен това увеличава и защитните сили на организма. Ето защо е толкова важно да си осигурявате достатъчно време за почивка.

Подбирайте храната си

Все по-голяма част от хората осъзнават колко е важна храната за доброто здравословно състояние. Затова е редно да я подбирате. Тя е горивото на вашето тяло. Вслушвайте се в него. То знае какво му е потребно. Може би имате нужда да добавите повече плодове към ежедневното си меню? Или да замените една от многото чаши кафе с бутилка вода? Направете го!

„Добрата“ храна дава на тялото ви ценни минерали и витамини, а „лошата“ го разболява. Изборът е ваш.

Вслушвайте се в болката, която изпитвате

Когато усещате болка, нещо в тялото ви не е наред. И това е начинът, по който организмът ви насочва вашето вниманието към този проблем. Повечето хора често не обръщат внимание на болката, докато тя не стане непоносима.

Всяка болка обаче се опитва да ви „каже“, че правите нещо срещу себе си. Ако я игнорирате, тя ще се върне. Но този път ще е много по-силна, а последствията ще са по-сериозни.

Давайте си почивка

Ако ежедневието ви е твърде забързано, вие стресирате тялото си, независимо дали го усещате, или не.

Да, имате много работа, а времето все не ви достига. Затова и често пренебрегвате подобни съвети. Но ако във всеки един момент сте на предела на силите си, организмът ви ще започне да страда. Вслушвайте се по-често в себе си. Питайте се дали имате нужда от почивка, а ако имате – осигурявайте си я. И тялото ви ще ви се отплати с по-добро здраве.

Вие имате нужда да спортувате, да спите достатъчно дълго, да се храните с качествена храна, да си почивате. Имате нужда от време, в което да се грижите за себе си. Започнете да правите нещата, които ви носят удоволствие.

Както проявявате състрадание към околните, така е редно да проявите състрадание и към собственото си тяло. То се нуждае от вашето внимание не по-малко.

 

Източник: tinybuddha.com

Виж също

thumbnail
hover

Тахан от бял трън против стареене...

  Кожата представлява външната обвивка на тялото, като по площ се нарежда ...

thumbnail
hover

Черен дроб – същност, функции и...

 Черният дроб е най-сложно устроеният орган в човешкото тяло. Той е втори по ...

thumbnail
hover

Бял трън за забавяне на мозъчното...

 С напредването на възрастта жизнените функции на важни органи в човешкото ...