Как технологиите вредят на очите

Как технологиите вредят на очите

Ползата от технологиите безспорно е голяма. Те се развиват непрекъснато, за да успяват да задоволяват нуждите ни; свързват ни с околните и правят живота ни много по-лесен. Но те оказват и своето негативно влияние върху здравословното ни състояние.

Повече от половината възрастни американци използват различни технологии по 10-12 часа на ден. 97% от учениците имат свои собствени компютри, а 40% от учителите използват различни устройства, за да преподават учебния материал. Установено е обаче, че технологиите увреждат очите.

Риск от компютърен зрителен синдром

Втренчването в монитора (независимо дали в този на компютъра, мобилния телефон, таблета) уврежда очите ви много сериозно и води до т.нар. компютърен зрителен синдром (Computer vision syndrome). Симптомите на този синдром могат да бъдат следните:

  • Главоболие;
  • Затруднено фокусиране;
  • Сухота в очите;
  • Двойно виждане;
  • Чувствителност към светлина;
  • Напрежение в очите;
  • Замъглено зрение.

Когато работите продължително време пред компютър, тези симптоми започват да се появяват, а с времето и да се обострят.

Мигате по-малко

Средно всеки човек мига по 12-15 пъти в минута. Когато мозъкът ви се фокусира върху монитора обаче, е възможно премигването да се сведе до 7-8 пъти в минута. Всеки път, когато премигвате, вие навлажнявате очите си, а по-рядкото премигване означава и по-голяма сухота в очите.

Различен ъгъл при четене

Когато четете от хартиен носител, вие гледате надолу, но когато четете от монитора – гледате срещу себе си. В първия случай клепачът покрива част от окото. По този начин то се навлажнява. Когато гледате монитора обаче, очите ви не се овлажняват толкова добре. Тази позиция на очите в комбинация с рядкото премигване допринася за сухотата в очите.

Държите прекалено близо устройството

Когато четете текст от мобилния си телефон, обикновено държите устройството много близо до очите си. Ако четете от книга – разстоянието между нея и очите ви е по-голямо.

Изследване от 2011 г. е установило, че хората държат телефона си на около 30-35 см от лицето си, докато средното разстояние, на което държат книга от лицето си, е около 40 см. Това значи, че очите ви са по-напрегнати, за да фокусират съдържанието, а това ги уморява.

Увреждане на ретината

Една много голяма част от хората, използващи технологиите, взимат лаптопа си в леглото вечер, а освен това използват и алармата на мобилния си телефон за събуждане сутрин. Това също може да доведе до увреждане на очите.

Специалистите от Американската фондация за дегенерация на макулата твърдят, че директното подлагане на синя светлина, идваща от устройствата, може да увреди ретината. Светлината може да повлияе на способността ви да виждате на по-близко и по-далечно разстояние.

Риск от развитие на катаракта

Все по-често се появяват млади хора – в средата на 30-те години – с катаракта. Доскоро това се е наблюдавало предимно при по-възрастни хора – мъже и жени около и над 70 години. Не е установено на какво се дължи това все още, но е напълно възможно именно синята светлина от устройствата да е причината.

Главоболие

Когато се взирате в монитора твърде дълго, напрежението в очите много често води до главоболие. Това е така, защото тъмният текст контрастира на светлия фон, а това прави фокусирането по-трудно.

Няма съмнение, че технологиите правят живота ви по-лесен, както и много често – по-забавен. Но те освен това вредят. Ето защо е редно да направите нещо. Можете да увеличите дистанцията, на която държите телефона, да намалите контраста на монитора, да мигате по-често, да прекарвате по-малко време пред телефона или компютъра. Така поне в известна степен ще намалите вредата от устройствата. Използвайте технологиите разумно – така очите ви няма да пострадат твърде много. Вижте още статии по въпроса.

 

Източник: www.goodeyes.com

Виж също

thumbnail
hover

Аптека в гр. Твърдица | ЕТ...

ЕТ Дани Фарма – Йорданка Панчева се намира град Твърдица и предлага голямо р...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Зъболекарски услуги в Тополовград | Д-р...

Д-р Динка Стамова е един от видните стоматолози в Тополовград. Зъболекарката...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Офталмолог в град Шумен | Д-р...

Д-р Снежана Начева Василковска е един от видните офталмолози в град Шумен. Тя...

  • Публикувано от bgstart