Кои вредни съставки в ежедневната козметика трябва да избягвате?

Кои вредни съставки в ежедневната козметика трябва да избягвате?

Базираната на химически и синтетични съединения ежедневна козметика, може да съдържа алергенни и канцерогенни вещества, които да навредят на организма ви и да разрушат вашето здраве. Запомнете основните съставки, които могат да ви повлияят лошо и избирайте всеки продукт който често ще ползвате, като внимателно четете етикета със съдържанието му. Има значение на кое място е разположена съответната съставка, защото редът следва количеството на процентното съдържание в козметичния артикул. В началото са елементите с най-голям процент, а към края са в по-малко количество.

Вижте кои са най-вредните съставки и защо трябва да избягвате козметиката, в която се съдържат:

1. Парабени

Това са най-често използваните козметични консерванти: methylparaben, propylparaben, ethylparaben, benzylparaben и butylparaben. Използват се за да увеличат срока на годност като спират развитието на микроорганизми в продукта. Но могат да нарушат функциите на ендокринната система и да доведат до кожни раздразнения, имуно- или невро- токсичност, репродуктивни смущения, а дори и рак.

Препоръчително е да търсите безводни заместители или био козметични продукти, които съдържат екстракти от розмарин, семена от грейпфрут, нийм или калиев сорбат.

2. Фталати

Те са свързващия агент, който разтваря ароматите и се грижи за нанасянето на продукти като спрей за коса, лак за нокти, парфюми и други. Може да са изписани като: dimethylphthalate (DMP), diethylphthalate (DEP), или dibutylphthalate (DBP). В парфюмите служат да задържат аромата като забавят неговото изпаряване. По-често засегнати са мъжете, тъй като блокират регулацията на мъжките полови хормони, увреждат спермата и причиняват безплодие или нарушения в нормалното развитие на заченатия плод.

3. Petrolatum

Това е въглеводородна смес, изписвана като petrolatum, mineral oil jelly и petroleum jelly, известна още като вазелин и използвана като омекотяващ агент в гланцове за устни, продукти за коса, лосиони и кремове. Тази съставка запушва порите на кожата и не й позволява да диша и да изхвърля натрупаните токсини, нарушава естествените механизми за нейното овлажняване и води до образуване на комедони, сухота и напуквания.

4. DEA и TEA

Диетаноламина и триетаноламина са емулгатори и пянообразуващи съставки в бебешки шампоани, почистваща козметика, фон дьо тен, спирала за мигли и други. Крият риск от образуване на канцерогенни нитрозамини и да бъдат токсични за цялата имунна система. Следете внимателно за изписването им в етикета като: Cocamide DEA, Cocamide TEA, Coconut fatty acid monoethanolamide, diethanolamin, triethanolamine, DEA, TEA.

5. Sodium Laureth/Lauryl Sulfate (SLS)

Това съединение е пянообразуващ агент в пасти за зъби, шампоани, перилни препарати и други. Най-често предизвиква алергични реакции на кожата и очите, пърхот, косопад, обриви и води до невротоксичност, ендокринни и репродуктивни нарушения и рак.

6. Diazolidinyl Urea / Imidazolidinyl Urea

Тези консерванти са опасни, защото отделят формалдехид и причиняват контактен дерматид. Срещат се в повечето масови хигиенни козметични продукти за коса и тяло, лак за нокти, мокри кърпички и други. Могат да бъдат описани като: Diazolidinyl urea, Imidazolidinyl urea, Quaternium-15, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bronopol), Dimethyl-dimethyl (DMDM) hydantoin.

7. Propylene Glycol (PEG)

Съставката се използва в много козметични продукти за сгъстяване и омекотяване, но често е токсична и образува екземи, обриви и сериозни алергии.

8. Triclosan

Това е пестицид с широко приложение в сапуни, продукти за уста и коса като антибактериален и антигъбичен агент, който обаче нарушава хормоналните функции и алергизира. Възможно е да потисне имунитета и да причини бъбречни или мозъчни дисфункции.

9. Fragrance

Изкуствените аромати имат над три хиляди разновидности и са много използвани в различни комбинации с огромен брой в един продукт. Често водят до невротоксичност, световъртеж, мигрена, кашлица, обриви, влияят негативно при астма, дори могат да бъдат канцерогенни. Препоръчително е да избирате неароматизирана козметика.

Related Post

thumbnail
hover

Личен лекар и специалист по педиатрия...

Д-р Галина Тишева практикува в град Плевен и успешно си е изградила репутаци...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Медицински консумативи от висок клас в...

Промед ЕООД развива дейността си в сферата на търговията с медицински консу...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Медицински консумативи, ортопедични изделия и др....

Промед ЕООД предлага на българския пазар висококачествени медицински консу...

  • Публикувано от bgstart