Колко вредни могат да са fast-food храните?

Колко вредни могат да са fast-food храните?

Fast-food храната се е превърнала в синоним на нещо вредно и високо калорично, което води единствено до затлъстяване. Американски учени са провели проучване, което показва, че редовната и продължителна употреба на подобен род храна са изключително вредни за черния дроб. Близо 60 % от американците, които са страната с най-много използване на „яденето на крак“ страдат не просто от наднормено тегло, а от затлъстяване.

Повечето специалисти са категорични – бързата храна може да се употребява, но рядко и в не много големи количества, за да не привиква организма към продуктите. Все пак, както в повечето неща от живота, монетата винаги има две страни. Не всички фаст-фууд храни са супер вредни. Например, в доста от заведенията за бързо хранене по света се предлагат полезни салати, супи или грил скари, които са част от менюто на много спортисти и атлети.

Производителите на fast-food обаче нямат изгода да правят храните по-малко вредни и здравословни. Това ще доведе до по-бавно приготвяне и повече разходи за продукти и съответно значително намаление на приходите.

Цифрите красноречиво показват тъжния факт, че надебеляването на хората се превръща в глобална епидемия. Причината, поради която САЩ държат лидерски позиции в този „черен списък“ (всеки трети човек е с наднормено тегло) е точно прекомерното използване на бързите храни и газираните напитки. Още две големи държави държат челни места по този показател – Русия и Великобритания.

За храната с най-вреден индекс се смятат пържените картофки, тъй като при тях се използва едно и също олио за голямо количество картофки, плюс прекомерно изполване на сол и захар. Веднага след тях се нареждат газираните напитки – Кола, Фанта, Спрайт, Тоник и т.н., които „спомагат“ за получаването на газове, херния, язва и други чревни болести.

Все пак е редно да кажем, че в големите страни вече е залегнала идеята за борба с вредните храни. Няколко американски щата са наложили сериозни данъци за прекомерната употреба на фаст фууд и подсладено газирано. Подобни мерки са били взети и във Франция и Русия отскоро, като по този начин ръководните органи се надяват да откажат по-голямата част от населението от използването на fast-food храна.

Статистиките показват, че някои от най-често използваните хамбургери съдържат близо 1 500 калории, които могат да се изгорят от средно слаба жена при вървене от близо 4 часа. Доста популярният сандвич от известната верига „Макдоналдс“ Биг Мак съдържа „скромните“ 700 калории, а в по-обикновените бургери се съдържат близо 350 калории.

Прикачени файлове

Related Post

thumbnail
hover

Стоматологично обслужване в София | Д-р...

Д-р Диана Христова Тошева-Чолакова предлага отлично стоматологично обслужв...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Началник Очна клиника в МБАЛ Св....

Д-р Борислав Дъбов е началник Очна клиника в МБАЛ Света Анна – София. Той е ...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Зъболекарски услуги Бургас | Д-р Евелина...

Д-р Игнатова е зъболекар с богат опит и висока квалификация. Тя приема своите...

  • Публикувано от bgstart