Колко захар има в бутилка Кока-Кола

Колко захар има в бутилка Кока-Кола

Макар и да знаете, че Кока-колата не е полезна за тялото ви, вероятно тази газирана напитка все пак може да ви изкуши. Наясно ли сте обаче какво количество захар се съдържа в нея?

Скорошно изследване на „Public Health“ – Ливърпул е установило, че една бутилка Кока-Кола от 500 мл съдържа около 54 г захар. Това е твърде много! Ето защо и не е изненадващо, че напитката е вредна за човешкото тяло. Изследвания, направени от Кеймбриджкия университет потвърждават, че колата увеличава риска от развитие на диабет тип 2. Специалистите, провели изследването, твърдят, че ако я изключите от менюто си, ще намалите и риска от развитие на различни заболявания с 25%.

В момента около три милиона души страдат от диабет тип 2 във Великобритания (смята се, че до 2025 г. броят им ще нарасне до пет милиона). Несъмнено това е проблем, на който трябва да се обърне внимание. Вече е обявено, че от 2018 година Великобритания ще наложи данък, свързан с количеството на захар в газираните напитки. Експерти смятат, че скоро в страната 50% от момчетата и 70% от момичетата ще са с наднормено тегло.

Мъж от Македония е споделил свое видео в youtube.com, а целта му е да покаже в действителност какво е количеството на захарта в бутилка Кока-Кола. Мъжът вари напитката в продължение на 30 минути. От течност колата се превръща в голямо количество гъста смес, а в края на видеото мъжът се обръща към зрителите: „Когато изпиете една бутилка кола, все едно сте изяли цялото това количество захар“.

През 2014 г. Джордж Приор провежда малък експеримент с тялото си, за да разбере какво в действителност е въздействието на колата върху него. С цел да покаже негативното влияние на напитката, той започва да консумира по десет кенчета Кока-Кола (от по 355 мл) на ден в продължение на месец. Това се отразява на здравословното му състояние неблагоприятно – той наддава на тегло, а кръвното му налягане нараства – 145/96. Освен това той установява, че тялото му привиква с напитката.

Говорителят на „Coca-Cola“ във Великобритания заявява: „От 2005 година сме променили 27 напитки, за да редуцираме количеството на захар. Върху бутилките и кенчетата изписваме съдържанието на захар и сме една от малкото компании, които помагат на хората да направят наистина информиран избор. Най-новите данни показват, че захарта, съдържаща се в газираната напитка, е по-малко от 13.6% през последните пет години“.

Източник: firsttoknow.com

Виж също

thumbnail
hover

Рехабилитация, Ергон терапия, електростимулация, масажи в...

Център за рехабилитация Амарант ММ се намира в София и предлага професионал...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Стоматолог в Симитли | Доктор Веска...

Доктор Веска Ралинска е стоматолог с дългогодишен опит, който практикува в г...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Личен лекар и специалист по педиатрия...

Д-р Галина Тишева практикува в град Плевен и успешно си е изградила репутаци...

  • Публикувано от bgstart