Пет съвета за добро здраве

Пет съвета за добро здраве

Всички вие знаете колко е важна храната, която консумирате за вашето здравословно състояние. Много от вас променят начина си на хранене, за да са здрави. Но не е по-малко важно да обръщате внимание и на други неща, не само на храната.

Качествената храна не е достатъчна предпоставка за отлично здраве. Ключът към него е в цялостния подход.

Грижете се за храносмилателната система

Разбира се, голямо влияние върху състоянието на храносмилателната система оказва храната, която приемате. Но има и други неща, които влияят – настроението, добрият имунитет. Стресът например, липсата на сън, токсичната среда, приемът на лекарства, негативните мисли – всичко това оказва влияние на състоянието на храносмилателната система.

В здравия стомах има около 20% „лоши“ и 80% „добри“ бактерии. Всичко от гореизброените неща може да доведе до промяна в съотношението на бактериите. Негативните неща – стрес, липса на сън, лекарства – могат да са причина за увеличаване на количеството на „лошите“ бактерии.

Адаптирайте се

Способността ви да се адаптирате към промените допринася много за здравословното ви състояние. Приспособяването към тях, предизвикателствата, новите идеи – всичко това е важно за вашето здраве. Прекомерният стрес, притесненията относно всеки дребен детайл, страхът от новото – тези неща са толкова вредни за вашето здраве, колкото и консумацията на некачествена храна. Запомнете, животът е една непрекъсната промяна и това е единственото нещо, което не се променя никога. Колкото по-лесно приемете това, толкова по-лесно ще започнете да се адаптирате към промените и ще „отворите ума си“ за нови идеи, а здравословното ви състояние ще се подобри.

Взаимствайте от другите култури

Отворете съзнанието си за други култури, посетете нови места, взаимствайте идеи… Светът е разнолик и многообразен. Изграден е от много и различни в своята същност народи. А това е поредната възможност да подобрите здравето си – разберете как го правят те.

Ако говорим за храна – в различните страни виреят различни растения, а местните са ги превърнали в част от своята традиционна кухня. Във всеки един регион на света има различни храни, които са изключително полезни. Не е за пренебрегване и фактът, че без подправките, идващи от многото краища на света, храната нямаше да е същата.

Освен това има и разнообразни практики, които оказват влияние – например йога и медитация. Те не произлизат от Америка или Европа, но въпреки това са практикувани и на двата континента ежедневно от хиляди, които искат да подобрят здравето си.

Спете повече

Сънят също е от съществено значение за доброто здраве. Няма значение колко добра храна консумирате, защото, ако не си почивате достатъчно, със сигурност това ще окаже своето отражение върху тялото ви.

Много хора не си осигуряват необходимите часове сън, тъй като винаги имат прекалено много работа, бързат, нямат време. Нужно е да си давате по-често почивка, да спите по-дълго, да се разхождате в парка, да разговаряте с любимите хора. Всичко това ще има позитивно отражение върху организма ви.

Бъдете активни

Това е едно от нещата, които са най-важни за човек. Физическата активност повлиява на притока на кръв, подобрява работата на сърцето, дори може да окаже въздействие на нивата на кръвната захар. Изберете упражненията, които са подходящи за вас – изкачване на стълби, продължително ходене, бягане, колоездене. Движенията са много полезни, така че бъдете по-активни. И не забравяйте, че движението е живот.

Източник: onegreenplanet.org

Виж също

thumbnail
hover

Аптека в гр. Твърдица | ЕТ...

ЕТ Дани Фарма – Йорданка Панчева се намира град Твърдица и предлага голямо р...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Зъболекарски услуги в Тополовград | Д-р...

Д-р Динка Стамова е един от видните стоматолози в Тополовград. Зъболекарката...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Офталмолог в град Шумен | Д-р...

Д-р Снежана Начева Василковска е един от видните офталмолози в град Шумен. Тя...

  • Публикувано от bgstart