Погрижете се за здравето си – ходете пеша

Погрижете се за здравето си – ходете пеша

Ходенето пеша е един чудесен начин да се погрижите за здравето си. Само 30 минути на ден могат да увеличат сърдечното ви натоварване, да укрепят костите, да редуцират мазнините, да развият мускулите ви и да ви направят по-издръжливи. Също така ходенето може да намали риска от развитие на различни заболявания – сърдечна недостатъчност, диабет тип 2, остеопороза, някои видове рак. За разлика от други форми на натоварване, ходенето е напълно безплатно.

Изследване от 2007 година доказва, че дори и минималното физическо натоварване би могло да окаже своето влияние върху тялото. В изследването са взели участие жени, чиято физическа активност не надвишавала 75 минути на седмица. В сравнение с онези, които не отделяли никакво време за тренировки, тези жени имали по-здрави тела и били по-издръжливи.

bremenna-v-gora

Ходенето пеша е много подходящо за хора, които са с наднормено тегло, както и за такива, които поради някаква причина не могат да подлагат тялото си на голямо физическо натоварване. Едно от предимствата на ходенето е, че то би могло да се извършва по всяко време – нужна ви е само дестинация.

Здравословни ползи от ходенето пеша:

 • Натоварване на сърцето и белите дробове;
 • Намаляване на риска от заболявания на сърцето;
 • Подобряване на кръвното налягане, редуциране на нивата на висок холестерол;
 • Заздравяване на костите;
 • Редуциране на мазнините.

Ходене по 30 минути пеша на ден

За да имате полза от ходенето за тялото ви, постарайте се да се движите поне по 30 минути на ден. Ходенето пеша, за разлика от други натоварвания, няма негативен ефект върху тялото и не би могло да доведе до някакво увреждане.

Разбира се, 30 минути на ден не са много, но са едно добро начало. Ако ви е трудно да вървите толкова време, без да спирате, разделете времето на три пъти по десет минути. Ако обаче целта ви е да свалите излишните килограми, трябва да изминавате много по-голямо разстояние, съответно и да отделяте повече време. Ето някои неща, които можете допълнително да направите, за да допринесете за тренировката си:

 • Използвайте стълбите в метрото, а не ескалатора;
 • По-често ходете пеша до работното си място.
 • Ходете до магазина пеша.

Направете ходенето част от вашето ежедневие

Изградете си график. Можете да се опитате да ходите всеки ден по едно и също време. Така това ще се превърне в навик. В един момент ще установите, че е част от живота ви, от която не бихте искали да се лишавате. Воденето на дневник би могло да се окаже добър стимул да продължавате.

Носете крачкомер със себе си

Крачкомерът отчита крачките, които правите. Можете да го използвате, за да измервате движенията си през деня и да ги сравнявате с останалите дни. Това може да ви мотивира да се движите повече. Препоръчително е всеки човек да изминава поне по 10 000 крачки на ден.

Темпо на ходене

Бързото ходене изгаря повече калории на час от бавното, но това не значи, че трябва да насилвате себе си. Вместо това се движете с темпо, в което можете да разговаряте. Това е простичко правило, но е добре да го спазвате, защото така ще сте убедени, че не се натоварвате прекалено.

Когато се почувствате добре от ходенето, продължете да работите върху тялото си и заздравяването му. Ето какво можете да направите:

 • Организирайте по-често походи в планината;
 • Увеличете скоростта на ходене;
 • Ходете по-продължително време.

Разгрявайте тялото си

За да разгреете тялото си, просто започнете да ходите бавно. Можете да разгреете бавно мускулите на краката си. Дори 20 секунди биха били достатъчни.

Обувки за ходене

Ходенето е безплатно и много ефективно. Но неудобните обувки могат да причинят болка. Уверете се, че обувките ви са достатъчно удобни. Правете малки крачки и забележете дали петата стъпва преди пръстите ви. Редно е да бъде така. Ако е възможно, ходете по-често върху трева, а не върху асфалт.

Превърнете ходенето в удоволствие

Важно е да правите неща, които са ви приятни. В противен случай заниманията ви няма да продължат дълго. Ето някои предложения:

 • Ходете на различни места;
 • Разхождайте кучето;
 • Ходете с приятели;
 • Създайте клуб.

Ако всеки ден изминавате различни маршрути, разходките няма да ви отегчават, дори напротив – ще ви е много по-интересно. Ако пък не желаете да ходите сами, намерете някой свой близък, с когото да го правите. Освен това можете да наблюдавате света. Забелязвайте по-често какво се случва около вас. Наблюдавайте хората, начинът им на изразяване, обърнете внимание на звуците около себе си, забележете облаците, небето… Има толкова много интересни неща, които пропускаме в забързаното си ежедневие.

Разхождайте кучето

Ако имате куче в дома си, задължително е да го разхождате всеки ден. Започнете да го извеждате със себе си, когато е времето ви за разходка. Избирайте разнообразни маршрути, увеличете разстоянието, което изминавате  с него. За него така е по-добре, а за вас това ще е един допълнителен стимул.

Намерете си придружител

Разходката може да ви помогне да прекарате пълноценно времето си с вашите близки. Ако имате по-големи деца, можете да се разхождате с тях. Така не само ще се погрижите и за тяхното здраве, но и ще им покажете света – парковете, животинките в тях, природата. Ако нямате деца, можете да помолите ваш приятел да ви придружава.

Създайте клуб

Защо не обмислите идеята да създадете клуб? Има множество клубове по пешеходен туризъм, но по-голямата част от тях организират преходи в планината. Можете да създадете клуб за разходки в района, в който живеете. Така ще имате възможност да се запознаете с нови хора, част от които със сигурност ще имат подобно на вас желание да се погрижат за здравето си.

Ето няколко съвета, които ще са ви полезни, ако решите да ходите по-често пеша:

 • Ходете с темпо, което е подходящо за нивото и възрастта ви;
 • Започнете с по-бавен ход, разгрейте тялото си;
 • Носете удобни дрехи и обувки;
 • Ако отивате на дълга разходка, вземете със себе си голямо шише с вода;
 • Пийте течности преди и след разходката си.
 • Направете си медицински преглед, ако сте над 40 или сте с наднормено тегло, преди да започнете каквато и да е фитнес програма.

Запомнете, че ходенето поне по 30 минути на ден е чудесен начин да подобрите здравето си. Направете го заради себе си.

Източник: betterhealth.vic.gov.au

Прикачени файлове

Виж също

thumbnail
hover

Тахан от бял трън против стареене...

  Кожата представлява външната обвивка на тялото, като по площ се нарежда ...

thumbnail
hover

Черен дроб – същност, функции и...

 Черният дроб е най-сложно устроеният орган в човешкото тяло. Той е втори по ...

thumbnail
hover

Бял трън за забавяне на мозъчното...

 С напредването на възрастта жизнените функции на важни органи в човешкото ...