Протеинова диета или диета на Дюкан

Протеинова диета или диета на Дюкан

Протеинова диета на д-р Пиер Дюкан е много ефективна и предпочитана диета, главно от спортисти, тъй като тя спомага при оформянето и запазването на мускулната маса. В последните години, протеиновата диета започна да се използва и от хора, които имат с проблеми с килограмите, тъй като тя помага за по-дълготрайното им сваляне.

Но какъв е основният принцип на протеиновата диета? Това разбира се е приемът на протеини (белтъци) от организма. Но защо точно протеини? Нека ви запознаем малко с функцията им, защо те са толкова полезни и от къде може да си ги набавим.

Белтъците имат голямо значение за нашия организъм, тъй като имат структурна функция в клетката, участват в деленето ѝ, както и в почти всички процеси в тялото. Протеините също така отдават аминокиселини, които са източник на енергия, регулират храносмилането, имунитета, хормоналната система и т.н. Те са също така много богати на аминокиселини, които са в основата на оформяне на мускули. И ако се чудите защо след като тренирате, спортувате, дори вдигате тежести, все пак не успявате да направите желаните мускули, е вече знаете отговора – нужни са ви белтъци. Друг положителен ефект, който протеините имат, е върху самочувствието. През 2007 г., сп. Апетит публикува статия, в която казва, че консумацията на храни със съдържанието на протеини повдига самочувствието, а приемането на въглехидрати го понижава. Протеините също така спомагат за отслабването, тъй като организмът ги смила по-бавно и изразходва много повече калории, за да ги обработи. Едновременно с това, те са източник на енергия, който се използва от тялото, а не се складира както мазнините.

Ако питате някои хора, кои храни са най-богати на протеини, несъмнено техният отговор би бил – риба, месо и млечни продукти. Но малко са тези, които знаят, че повечето храни съдържат протеини в себе си, но в различни количества. Например бобовите растения и соевите продукти, ядките и пълнозърнестите храни, и някои семена, са богати на протеини. Има видове плодове и зеленчуци, които също съдържат белтъци в себе си, но тяхната наситеност е много малка и напълно недостатъчна за организма.

Протеинова диета и какво всъщност представлява тя.

Както вече разбрахме, има някои храни, които са много богати на протеини:

Месо – риба, телешко, пилешко (без гъше, патешко и без кожа). Не трябва да съдържат каквито и да е било мазнини, затова агнешкото и свинското са забранени.

Млечни продукти – сирене, кашкавал, яйца, кисело и прясно мляко, извара, сухо мляко

Бобови растения – най-богати са: леща, боб, фасул, грах, нахут

Семена – киноа, конопено семе, чиа, тиквено семе, слънчоглед, сусам, лен

Соеви продукти – соя (соеви зърна, соеви ядки), темпе

Ядки – бадеми, фъстъци, фъстъчено масло, орехи, шам-фъстък, лешници, кашу

Пълнозърнести храни – овесени ядки, просо, ръж, царевица, булгур, кафяв ориз

има и такива, които или не съдържат или са много бедни на белтъци.

Самата протеинова диета се разделя на четири етапа.

Първи етап – Атака:

Той е най-ефективен, но и най-труден. Този етап продължава 10 дена. През това време не трябва да се оставате да гладувате, в противен случай шансът да развалите диетата е по-голям. Задължителни условия за първите 10 дена са приема на 1.5 с.л. овесени трици на ден, минимум 30 мин. дневно спорт, бягане или някакви движение и не по-малко от 2 литра на ден течности – вода, кафе и чай.

През тези 10 дена се яде месо, всякакъв тип риба, дори консервирана, морски дарове – не повече от 8 на ден, яйца – по възможност без жълтъци или в много малки количества, например 2 на ден. За млечните продуктите е хубаво да са обезмаслени или с най-много 0.5-1% масленост. Изброените храни трябва да се приготвят без употребата на мазнини и масло.

Втори етап – Редуване:

Средната продължителност на този етап е между 2 и 6 месеца, което изцяло зависи от това колко килограма искате да свалите. През този период добавяте зеленчуци към менюто си. Идеята на този етап е редуването на дни, в които се ядът само протеини, с дни, в които протеини и зеленчуци се комбинират. Схемата на хранене е 1/1, 2/2, 3/3, т.е. 1 ден протеини – 1 ден протеини и зеленчуци; 2 дни протеини – 2 дни протеини и зеленчуци, 3 дена протеини – 3 дена протеини и зеленчуци и т.н. Въпреки това самия Пиер Дюкан препоръчва режим 1/1, тъй като организма го приема по-добре и усвоява приетата храна по-лесно.

В този период задължително приемайте по 2 с.л. на ден овесени трици, не повече от 1 кг. млечни продукти, тренировките или движението отново са задължително условие и количеството на приетата вода не трябва да е по-малко от 2 литра. Кафето и чая не спадат към тези 2 литра. Храната, която трябва да се яде, е същата като през първия етап, а зеленчуците – всякакви, с изключение на тези, в които се съдържа нишесте (скорбяла) и с цвеклото и морковите е хубаво да не се прекалява.

Нормално е в този период да качите малко килограми, но това не означава, че диетата не действа. Ако не започнете да отслабвате 2 седмици след като почнете 1/1 режима, сменете го с другия вид и в никакъв случай не се отказвайте и не я нарушавайте.

Трети етап – Обединяващ (укрепващ)

Тук идеята е не да сваляте килограми, а да ги запазите. Постепенно се връщате към нормалния си режим на ядене, добавяйки и други продукти в менюто си освен зеленчуци. Продължителността е в зависимост от това колко килограма сте изгубили. Всеки изгубен килограм се умножава х10 и това показва каква ще бъде продължителността на този период. Т.е., ако сте изгубили 9 кг., умножавате х10 и ще получите 90, което ще е равно на дните, в които вие ще следвате някакъв режим на хранене.

Ядете храните от първите два периода и към тях малко по малко прибавяте други продукти, като много внимавате в какви количества ги ядете.

Хубаво е да разделите този период на две части; ако продължителността на етапа е 90 дена., разделете го на по 45 дни, като през първата половина веднъж седмично, може да си позволите една порция продукти със съдържание на нишесте и едно ядене до насита. През втората половина се увеличават на две – две порции със съдържание на нишесте и две неограничени хранения, като те не бива да са едно след друго. През първата половина е позволено и една порция, веднъж в седмицата – първо, основно и десерт. Начинът, по който се храните, не се променя. Изберете си един ден от седмицата, в който да консумирате само протеини, и го спазвайте до края на живота си. Приемът на овесени трици остава задължителен, но се увеличава на 2,5 с.л. на ден. Физическото натоварване също си остава и да не е по-малко от 30-40 мин на ден, независимо какво е то.

Четвърти етап – Стабилизиране:

За да запазите килограмите си е хубаво да спазвате някои условия:

По 3 с.л. овесени трици дневно

Плодове – веднъж дневно

Не повече от две филии ръжен хляб, два пъти седмично продукти със скорбяла

Задължително един протеинов ден седмично

Натоварване на тялото с движение, спорт или упражнения – 30 минути минимум

Консумацията на протеини и зеленчуци става неограничена

Прикачени файлове

Related Post

thumbnail
hover

Масло от Бял трън – незаменима...

Маслото от белия трън е важен диетичен продукт, без аналог на пазара. Безпрец...

thumbnail
hover

Погрижете се за себе си по...

Бременността е един от най-важните периоди в живота на жената. И макар че уни...

thumbnail
hover

Как да се погрижите за тялото...

Вероятно мислите, че телата ви са неразрушими. Но не са. Никой от вас не е заст...