Седем храни, които помагат при борбата с рака

Седем храни, които помагат при борбата с рака

Наясно сте колко е важно да консумирате здравословна храна всеки ден, нали? Витамините и минералите, които се намират в храната, идваща от природата, са жизненоважни за организма. Добрата храна, редовните упражнения, както и голямото количество вода – всичко това е важно за доброто ви здравословно състояние.

Храната като лекарство

Научно е доказано вече, че храната не само може да предпази организма от развитието на различни заболявания, но може и да се бори с тези заболявания, когато те са вече установени. За някои природни продукти се твърди, че могат да се борят с рака. Повечето от тях са плодове и зеленчуци, които бихте могли да намерите във всеки един хранителен магазин. Ако обаче искате да сте убедени, че те са изцяло натурални, за предпочитане е да си ги набавяте от локални производители.

Чесън

Чесънът съдържа мощни антиоксиданти. Един от тях е алицинът, който е доказано, че премахва свободните радикали от тялото. Освен това той повишава имунната система, намалява кръвното налягане и високите нива на холестерол, подобрява функциите на мозъка и е натурален детоксикатор. За да осигурите на тялото си всички ползи от чесъна, консумирайте го в сурово състояние.

Броколи

Броколи, карфиол, зеле – всички тези зеленчуци са полезни, но измежду тях броколите съдържат най-голямо количество антиоксиданти. Веществото изотиоцианат, намиращо се в броколите, се бори с раковите клетки. Храненето с броколи може да намали риска от развитие на различни видове рак. Поради своите полезни съставки, броколите са чудесна добавка към всяко едно здравословно меню.

Зелен чай

В зеления чай са открити антиоксиданти, наречени катехини. Именно те го правят едно от най-мощните натурални лекарства срещу рак. Установено е, че те са в пъти по-ефективни от витамин C в борбата със свободните радикали.

Нееднократни изследвания са установили, че катехините могат да потискат развитието на тумори, както и нарастването на някои видове ракови клетки. Според някои специалисти ежедневната консумация на зелен чай може да бъде и превантивна мярка срещу образуването на ракови клетки. Но това не е единствената полза за организма. Зеленият чай спомага за редуциране на риска от заболявания на сърцето, намаляване на лошия холестерол, увеличаване нивата на добрия, както и намаляване на кръвното налягане.

Ягоди

Ягодите са вкусни, но сега вече имате още една причина да ги консумирате. Изследвания са установили, че именно те намаляват растежа на ракови клетки, предпазват тялото ви от сърдечно-съдови заболявания, ефикасни са срещу възпаления, предотвратяват загубата на паметта и др. Не само ягодите, но и другите горски плодове – малини, къпини, боровинки, както и годжи бери – са вкусни и много полезни. Стремете се да си ги набавяте често – поне през летния сезон.

Спанак

В спанака не само се съдържат малко калории, но и той носи големи ползи на организма с високото си съдържание на витамини, минерали и омега-3 мастни киселини, от които тялото ви има нужда, за да бъде в добро здравословно състояние. В него се съдържат флавоноиди, които действат като антиоксиданти и предпазват организма от свободните радикали. Спанакът е на фолат и фибри – два елемента, за които лекарите вярват, че са важни за превенция на различните видове рак.

Домати

В доматите се съдържа голямо количество ликопен – антиоксидант, който е „отговорен“ за червения им цвят. Именно той е добре познат като средство за предпазване от рак. Освен това те намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Установено е обаче, че ликопенът се освобождава при готвене. Ето защо консервираните домати имат дори и по-високо ниво на ликопен от свежите.

Моркови

Тези така обичани зеленчуци съдържат бета-каротин – антиоксидант, който може да спре нарастването на раковите клетки. В морковите се съдържа естествения пестицид фалкаринол, за който учените мислят, че прави морковите ефикасно средство за борба с рака. Освен това те са чудесни за кожата ви, както и са натурални детоксикатори.

Виж също

thumbnail
hover

Тахан от бял трън против стареене...

  Кожата представлява външната обвивка на тялото, като по площ се нарежда ...

thumbnail
hover

Черен дроб – същност, функции и...

 Черният дроб е най-сложно устроеният орган в човешкото тяло. Той е втори по ...

thumbnail
hover

Бял трън за забавяне на мозъчното...

 С напредването на възрастта жизнените функции на важни органи в човешкото ...