Тахан от бял трън против стареене на кожата | Siltona

Тахан от бял трън против стареене на кожата | Siltona

 

Кожата представлява външната обвивка на тялото, като по площ се нарежда на второ място след тънките черва. Тя е изградена от 7 слоя различни по вид тъкани с цел да предпазва мускулите, костите, сухожилията и вътрешните органи от неблагоприятни фактори от външната среда.
Човешката кожа е характерна по структура с тази на останалите бозайници, но намираме най-близки прилики с тази на прасето. Въпреки че на външен вид този жизнен орган изглежда гладък, в по-голямата си част той е покрит от фоликули. По белези, видими за човешкото око, кожата се дели на два основни типа: гола и окосмена.
Кожата се грижи за комуникацията на организма с външната среда. Тя има изключително важна роля за имунитета, запазване нивото на водата, регулация на телесната температура и осезаемостта. Оповавайки се на разнообразието от човешките организми и кожата се различава при различните хора. Тя може да се различава по пигментация, омазняване и влажност. Също така по различните типове кожа живеят и различни по вид бактерии. Населяват я приблизително 1000 различни вида бактерии.

Цялостната структура на кожата е изградена от 3 основни слоя:

  • Епидермис – това е видимия и най-външен слой на кожата, който се състои предимно от съединителна тъкан. Той осигурява невидима предпазваща бариера, която е устойчива на вода и инфекции. По този начин имаме надеждна защита от външната среда;
  • Дермис – намира се непосредствено под епидермиса и тя също е изградена от съединителна тъкан. Основната функция на дермиса е да предпазва човешките органи от физически стрес и напрежение, благодарение на своите космени фоликули, мастни жлези, лимфни и кръвоносни съдове. Другата изпълняваща се основна функция от този слой на кожата е осигуряването на нужното количество хранителни вещества и предпазването от попаднали ненужни отпадъчни клетки. Интересен факт е че видимите стрии от бременност или рязка промяна на човешкото тегло се намират именно в дермиса;
  • Подкожие – наричано още „хиподерма“ или „субкутус“, лежи под дермата. То свързва кожата с костите и мускулите, изграждащи човешкия скелет, и непрекъснато ги снабдява с нужните вещества, посредством множество кръвоносни съдове и нерви. Подкожието е изградено от хлабава съединителна тъкан, мастна тъкан и еластин. Важно е да се знае и че този дълбочинен слой на човешката кожа складира близо 50% от телесните мазнини и благодарение на тях тя осъществява надеждна изолация за тялото;

Човешкото съществуване би било невъзможно без наличието на безпроблемното функциониране на кожата. Защитната ѝ функция ни осигурява ефикасно ограничаване от попадане на голяма част от токсините, които могат да навредят на нашите органи. Благодарение на осезаемостта си ние можем да реагираме на топлина, студ, допир, натиск, вибрации и наранявания на тъканите. Регулацията на топлина е друга изключително важна функция, чрез която кожата осигурява контрол на загубите на енергия. А контрола на изпаренията ни осигурява сравнително суха и полупропусклива бариера срещу загубите на течности при изгаряния. Кожата се оказва и видим маркер за нашето физическо и психическо здраве. Също така тази покривен орган служи и за складиране на нужните ни липиди и вода, а синтеза на витамин D се осъществява чрез действието на UV-лъчите.

Стареенето е естествен необратим процес, от който и кожата не може да се дистанцира. С напредване на възрастта на човешкия организъм кожата губи способността си да се възстановява. Този процес води до намаляване на нейния обем и еластичност. Така под действието на стареене кожата намалява важния приток на кръв. Резултат от което е повишен риск от рак на кожата и други нежелани увреждания. При по-младите индивиди се наблюдава по-бързо заздравяване на клетките след слънчево изгаряне, благодарение на по-високата скорост на обновяване на клетките. А при по-възрастните кожата изтънява и регенерацията на дермата е доста по-бавна.

Точно за това е важно да знаем как правилно да се грижим за нашата кожа. На първо място е поддържането на добра хигиена. Бактериите, освен че са полезни за правилното функциониране на кожата, могат да бъдат фактор към предстоящи заболявания. Тяхното натрупване може да доведе до инфекции. Съобразявайки се с този фактор трябва да се съобразяваме с избора на подходящи за нашата кожа козметика и облекло. Подлагането ѝ на директен достъп с въздуха, водата и светлината също трябва да бъде внимателно съобразено със спецификата на нашата кожа за да не се образуват нежелани странични реакции и алергии.
Използването на различни видове слънцезащитни кремове предпазва покривния орган от прекалено силните слънчеви лъчи и радиация.

Също толкова важно за защитата на нашата кожа е и правилното хранене. За да притежаваме пълноценна защита към неблагоприятни външни фактори на нашето тяло е нужен ежедневен прием на храни богати на витамини A, C и D. В среда на забързано ежедневие, в каквото живеем, понякога приема на качествена храна е невинаги възможен. За това дерматолозите съветват да приемаме хранителни добавки, подпомагащи правилното функциониране на нашата кожа. Изключително удачен вариант е приема на силимарин. Силимаринът е основното вещество добивано от белия трън и притежава мощни противовъзпалителни сили. Той предпазва разграждането на колаген и еластин и подобрява циркулацията на нужните хранителни вещества в кожата. Също така той способства за успокояване на кожата и насърчава хомеостазата чрез регулиране на свободни радикали.
Професионалният екип на Силтона осъзнава съвременната проблематика с трудностите от ежедневен прием на силимарин и затова създадоха иновативния продукт Тахан от бял трън. Чрез него ние можем да си осигурим нужните количества от силимарин, Омега 3,6,7 и 9 мастни киселини и Витамин Е под формата на вкусен хранителен продукт, който можем да добавяме към закуска, мюсли, сосове или смутита.


Хранителни стойности (100гр) :

Енергийност – 670 Kcal

Въглехидрати: 20.2g
Белтъци: 12.7g
Мазнини: 60g
Захари: 0.5g
Сол: 0g
Витамин Е: 55mg
Съдържа Омега 3,6,7 и 9 мастни киселини.

 

Забавете стареенето на вашата кожа от този линк !!!


 

Прикачени файлове

Виж също

thumbnail
hover

СИЛТОНА – БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ПРОДУКТИ...

Белият трън е билка, която е с широк спектър на благоприятно въздействие вър...

thumbnail
hover

Черен дроб – същност, функции и...

 Черният дроб е най-сложно устроеният орган в човешкото тяло. Той е втори по ...

thumbnail
hover

Бял трън за забавяне на мозъчното...

 С напредването на възрастта жизнените функции на важни органи в човешкото ...