Храни и напитки за превенция на рак

Храни и напитки за превенция на рак

Твърди се, че има храни, които помагат в борбата срещу рака. Вижте някои от тях, които е добре да включвате в диетата си, защото, освен вкусни, се оказват и доста полезни.

Грейпфрут

Витамин C е антиоксидант, който се съдържа в много плодове и зеленчуци: грейпфрути, портокали, чушки и броколи. Има връзка между диетите с високо съдържание на витамин C и понижен риск от рак на стомаха, дебелото черво, хранопровода и др. Това се отнася за съдържащите витамина храни, а не за хранителните добавки, които, оказва се, не са токова надеждни. Затова не се притеснявайте да хапвате повече плодове и зеленчуци – те имат положителен ефект върху тялото по различни начини.

Нар

Нарът е много богат на елагова киселина. Лабораторни изследвания и изследвания на животни показват, че елаговата киселина стопира растежа на раковите клетки и деактивира причиняващите рак съединения. За да се възползвате от тези ползи за здравето, включете семената на нара в смутитата, които си приготвяте, или ги добавете към купичката кисело мляко или овесени ядки. Други храни, богати на елагова киселина, са малините, къпините, ягодите, орехите и др.

Смляно ленено семе

Омега-3 мастните киселини помагат за превенция на рака, като спират разпространението на раковите клетки и стопират някои етапи, които имат важно значение за растежа на туморите. Омега-3 мастните киселини помагат също да се намалят възпаленията, което на теория означава, че има по-малка възможност за мутации на клетките. Но дори Омега-3 мастните киселини да не намаляват пряко риска от рак, те със сигурност допринасят за това телата ни да бъдат силни и здрави. Освен тлъста риба, можете да включите в менюто си и смляно ленено семе, което да добавите към киселото мляко и смутитата.

Чай

Чаят съдържа съединения, наречени катехини, които помагат да се спре растежът на ракови клетки и да се предотвратят клетъчните мутации, които допринасят за развитието на рака. В Япония, където чаят е предпочитана напитка, пиенето на зелен чай се свързва с понижен риск от поява на рак на стомаха при жените. В Китай при тези, които пият зелен чай, се отчита по-малък риск от развитие на рак на правото черво и панкреаса в сравнение с хората, които не консумират чай. Всички видове чай – зелен, черен, бял, имат роля на агенти, предотвратяващи появата на рак, така че е добре редовно да консумирате тази напитка, за да се радвате на всички ползи от нея.

Related Post

thumbnail
hover

Стоматолог в Симитли | Доктор Веска...

Доктор Веска Ралинска е стоматолог с дългогодишен опит, който практикува в г...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Личен лекар и специалист по педиатрия...

Д-р Галина Тишева практикува в град Плевен и успешно си е изградила репутаци...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Медицински консумативи от висок клас в...

Промед ЕООД развива дейността си в сферата на търговията с медицински консу...

  • Публикувано от bgstart