33 вредни храни, които трябва да избягвате (част 2)

33 вредни храни, които трябва да избягвате (част 2)

В първата част ви представихме различни нездравословни храни, които могат да бъдат намерени на почти всяка трапеза. С настоящата статия ще завършим списъка от 33 вредни храни, които трябва да избягвате.

Изкуствени подсладители

Дълго време изкуствените подсладители са се смятали за здравословни, но в момента това твърдение е опровергано. Все още е трудно да се каже какво точно е влиянието им върху организма. Според някои специалисти аспартамът може да е причина за: депресия, слепота, шум в ушите и дори Алцхаймер. Все още обаче няма единно мнение относно вредите, които причиняват подсладителите.

Леки“ храни

Ако искате да намалите количеството на приеманите калории, може би сте привлечени от храни и напитки с етикет „леки“, тъй като те имат по-малко калории в сравнение с останалите. Но не забравяйте, че в тях може и да се съдържат подсладители. Трябва да проверите етикета, за да сте сигурни.

Диетична кола

Тя не съдържа високо-фруктозен царевичен сироп, но в нея има подсладители (като аспартам). Има спор около това колко е вреден той в действителност. Със сигурност обаче би било по-добре да го избягвате, както и диетичните напитки, в които се съдържа.

Снакс и бисквитки

Много от снаксовете са с малко калории, което означава, че са подходящи за хората, които са на диета. Но за да ги направят вкусни и да не са калорични, производителите добавят различни подсладители в тях. Дали са вредни, или не за вас? Макар вредите да не са напълно изяснени, със сигурност има такива.

33 вредни храни, които трябва да избягвате - sirena

Натрий

Високите нива на натрий могат със сигурност да се окажат вредни за тялото ви. Не само защото натрият кара тялото ви да задържа вода, но и защото влияе на кръвното налягане и е възможно да доведе до заболявания на сърцето. На повечето хора, страдащи от сърдечни проблеми, им е забранено да приемат храни, богати на натрий. Ето защо е важно да следите нивата на натрий в организма си, преди лекарите да ви поставят на специална диета, лишена от натрий.

Някои видове сирена

Сиренето също съдържа голямо количество наситени мазнини и холестерол. Друга причина, поради която трябва да избягвате различните видове сирена, е, че те съдържат голямо количество натрий. Така например във 100 г „Фета“ сирене се съдържа около половината от дневната доза натрий, която трябва да се приема.

Солен снакс

Проблемът със соления снакс е, че ви кара да искате още и още от него. А натрият е само една от вредните съставки. Важно е да се спомене, че в него също има транс-мазнини, а за направата му се използват изкуствени съставки.

Колбаси

В състава на колбасите много често влиза натрий. Има редица причини, поради които да отбягвате да ги консумирате. А ако все пак решите да си вземете някакъв колбас, трябва да се информирате относно това какво се съдържа в него. В колбасите се добавя натриев нитрат, който се смята, че може да бъде опасен за здравето.

Пица

Пицата, която си поръчвате вечер, може да съдържа цялото необходимо количество натрий за деня. Натрият се съдържа не само в сирената, но и в солта, както и в мононатриевия глутамат в тестото. Ето защо, ако си поръчате пица със сос, салам, други видове месо и сирене, ще удвоите количеството, което трябва да приемете за деня.

33 вредни храни, които трябва да избягвате - sladoled

Хлестерол

Специалистите съветват да не се приемат храни с високо съдържание на холестерол. Количеството на приетия холестерол за деня не бива да надвишава 300 мг. Консумирайки по-голямо количество от храните, изброени по-долу, вие ще достигнете без съмнение тази граница. Трябва да сте наясно обаче, че има „добър“ и „лош“ холестерол. Нужно е да избягвате храни, които водят до увеличаване на високия холестерол. Именно такива са тези, които сме изброили по-долу. Наличието на нормални количества в тялото е много важно, за да се поддържа правилното функциониране на организма, но повишеното количество може да е причина за редица здравословни проблеми.

Сладолед

Не всичко вкусно е добро за вашето здраве. Това напълно важи за сладоледа. Едва ли малко количество от него ще ви навреди. Малцина обаче са онези, които се ограничават само с един сладолед за лятото, нали? Всъщност немалко са хората, които похапват сладолед всеки ден. Той е една от храните, които могат да доведат до повишаване на нивата на „лошия“ холестерол.

Свинско месо

Ако обичате бекон и свински продукти, едва ли бихте искали да намалите консумацията им. Но холестеролът, съдържащ се в тях, може да влоши здравословното ви състояние. Ето защо си заслужава да се замислите отново дали да продължавате да ги консумирате в големи количества. Беконът например може да повиши нивото на „лошия“ холестерол. Освен това в него се съдържат и наситени мазнини.

Понички

Всички сме наясно, че поничките не са сред най-здравословните храни, но това, което ги прави нездравословни, е комбинацията от мазнини, захар, холестерол, мононатриев глутамат и транс мазнини. Нивата на холестерол са много високи и дори само това е достатъчно, за да избягвате да ги консумирате за закуска.

33 вредни храни, които трябва да избягвате

Наситени мазнини

Има спорове относно това колко са вредни наситените мазнини за човешкото тяло. Преди няколко десетилетия учените вярваха, че наситените мазнини са вредни, докато днес това твърдение се оспорва. Въпреки това все още е разпространено мнението, че наситените мазнини могат да са една от причините за запушване на артериите, а в последствие и именно това да доведе до сърдечно-съдови заболявания. Смята се, че изброените по-долу храни съдържат големи количества наситени мазнини.

Бита сметана

Вероятно всеки път, когато си поръчате горещ шоколад (или друга топла напитка), в него ще има добавена бита сметана. Тя се поставя още и върху различни видове сладкиши, мелби и др. Битата сметана, в комбинация с високо-фруктозния царевичен сироп, е един наистина вреден продукт.

Колбаси

Когато говорим за наситени мазнини, няма значение дали са от натурална храна (като бекон), или се съдържат в пакетирани храни. Надениците например съдържат голямо количество наситени мазнини. Но не са само те. Наситени мазнини се съдържат в различни видове колбаси (говежди, свински и др.).

Млечен шейк

Млечните шейкове са течни, така че би било по-трудно при тях да контролирате количеството, което приемате. Само за няколко минути можете да приемете половината от определената дневна доза наситени мазнини и дори да не разберете, че се е случило. Големият шейк на McDonald’s има 8 г наситени мазнини.

Бургер“, „Уупър“, „Биг Мак“

Да си поръчате вкусен бургер в ресторант за бързо хранене не е никак полезно за вас. Един „Биг Мак“ в McDonald’s например съдържа 10 г наситени мазнини, „Уупър“ на Burger King съдържа също 10 г.

33 вредни храни, които трябва да избягвате - паста

Калории

Голямото количество калории може наистина бързо да увеличи размера на талията ви. По-лошото обаче е, че можете да консумирате големи количества калории и дори да не разберете, че го правите. Има зависимост между теглото и количеството калории, които приемате на ден. Ако консумирате повече калории, отколкото е подходящо за вас, вие трябва да ги изразходвате чрез спорт. В противен случай ще наддадете на тегло. Все пак не е нужно да стигате до крайност (като приемате твърде малко калории), но е редно да контролирате приема им, тъй като това ще подобри здравословното ви състояние.

Макаронени изделия

Честата консумация на макаронени изделия със сигурност ще повиши количеството на калориите, които приемате за деня. Така например „Lasagna Classico“ от „Olive Garden“ съдържа 850 калории, което е около половината от нужния дневен прием. А ако сте закусили със спагети? Не остават много калории до края на деня, нали?

Дресинг

Дресингът е „тъмната“ страна на салатата. След като сте си избрали перфектната салата от салатения бар, можете да развалите всичко само с един дресинг. „Френският дресинг“ съдържа 88 калории, а „Синьо сирене“ – цели 320 калории и всички те идват от мазнините в него.

Шоколад

Черният шоколад се смята за полезна храна, но той е много по-рядко срещан от млечния. Млечният шоколад е по-популярен, но той не е толкова полезен, колкото е тъмният шоколад. А и съдържа наистина много калории.

Въглехидрати

Няма толкова голямо значение дали храната е богата на въглехидрати, или не, но има значение какво количество приемате вие на ден, както и типът на въглехидратите, които приемате. Съществуват „бързи“ и „бавни“ въглехидрати. Бързите въглехидрати се състоят от прости захари – те се усвояват лесно и бързо от организма. Това води до повишаване на нивата на кръвната захар и стимулирането на производството на инсулин. Бавните въглехидрати се усвояват по-бавно от организма, ето защо и се смятат за по-здравословни.

Гевреци

За мнозина гевреците са едно добро начало на деня. Но всъщност те са с високо съдържание на въглехидрати. Още по-нездравословни са, когато ги консумирате с крема сирене, масло, сладко и т.н.

Кафе

Чаша кафе няма да ви навреди за един ден, но когато пиете кафе всеки ден (и то в различните му разновидности), приемате немалко въглехидрати. Едно капучино от McDonald’s ще ви даде 12 г въглехидрати, а лате, дори и без захар, ще ви осигури 44 г въглехидрати.

Пуканки

Пуканките съдържат много калории, наситени мазнини, мононатриев глутамат, транс-мазнини и дори в това не се включва маслото, което се добавя, след като са готови. Но те съдържат и много въглехидрати. Така например един голям пакет пуканки съдържа около 90 г въглехидрати.

Това са само част от храните, които са вредни за тялото ви. Много от тях обаче присъстват ежедневно на трапезата ви. Затова и целта ви не би трябвало да е да се лишавате напълно от тях, а да разберете какво се съдържа в тях и да се „запознаете“ с влиянието им върху тялото ви. С времето ще се уверите, че това са вредни храни и сами ще ги изключите изцяло от менюто си.

Прикачени файлове

Виж също

thumbnail
hover

Тахан от бял трън против стареене...

  Кожата представлява външната обвивка на тялото, като по площ се нарежда ...

thumbnail
hover

Черен дроб – същност, функции и...

 Черният дроб е най-сложно устроеният орган в човешкото тяло. Той е втори по ...

thumbnail
hover

Бял трън за забавяне на мозъчното...

 С напредването на възрастта жизнените функции на важни органи в човешкото ...