33 вредни храни, които трябва да избягвате (част 1)

33 вредни храни, които трябва да избягвате (част 1)

През последните години все повече хора обръщат внимание на храната, която консумират. Ето защо бихте могли да намерите много информация в глобалната мрежа относно ползите и вредите от различните храни. За мнозина обаче е трудно да избягват вредните храни, защото именно съставките, които ги правят вредни, ги правят и вкусни.

Въпреки това е важно да сте наясно с вредите от различните храни, които консумирате ежедневно, тъй като това ще ви мотивира да изключите поне някои от тях от менюто си.

Транс-мазнини

Това е една от най-нездравословните съставки на храните. Транс-мазнините се получават от растително масло, загрято на висока температура. Този процес се нарича хидрогениране. Транс-мазнините се съдържат в различни бисквити, закуски, пакетирани храни. Немалко производители твърдят, че няма наличие на транс-мазнини в храните, които произвеждат, но в действителност има.

Транс-мазнините са наистина вредни за човешкото тяло, ето защо не е препоръчително да се консумират, но дори и когато това се случва, е редно количеството да не надвишава 2 г на ден. В световен мащаб обаче съществуват храни, в които се съдържат дори по 5 г транс-мазнини, а производителите им обявяват, че същите тези храни са напълно лишени от тях.

Фаст фууд

Вероятно всички вие сте наясно, че този вид храна е вредна за тялото. Въпреки това McDonald’s си остава едно от най-посещаваните места както от възрастни, така и от деца. Несъмнено сандвичите, които се предлагат там, са вкусни. Но транс-мазнини не се съдържат само в тях, а и във всички останали храни, които предлагат ресторантите за бързо хранене. Така само с едно меню си „осигурявате“ голямо „порция“ транс-мазнини.

Бисквити

За да сте наясно дали се съдържат транс-мазнини в бисквитите, или не, трябва да проверявате съдържанието, изписано на опаковката. Ако там е обозначено, че се съдържат хидрогенирани мазнини, то знайте, че това са транс-мазнини. Много компании използват различни имена, за да прикрият наличието им. Транс-мазнините са един наистина евтин продукт, ето защо и се използват от голяма част от производителите.

Глазура

Възможно е самата торта да няма транс-мазнини, но да се съдържат в глазурата, дори и да я приготвяте у дома. Ето защо не бива да използвате хидрогенирана мазнина, ако приготвяте тортата сами. Някои производители предлагат хидрогенирана мазнина, а на етикета изписват, че е растителна. Нужно е внимателно да подбирате съставките, които използвате.

Палачинки

Ако си купите готова смес за палачинки, може би няма да очаквате в нея да се съдържат транс-мазнини, тъй като е прахообразна. Но е напълно възможно. Следващия път, когато решите да си купите такава смес, просто отделете малко повече време, за да си я приготвите сами у дома. Така поне ще сте наясно какво точно ще се съдържа в палачинките ви.

Пуканки за микровълнова

Някои от пуканките за микровълнова съдържат транс-мазнини. Компанията, произвеждаща пуканките „Pop Secret например, добавя около 5 г в опаковка. Не е ли много? Не са малко обаче и хората, които изяждат дори и по две опаковки с пуканки вечер, гледайки някой филм.

33 вредни храни, които трябва да избягвате - замразени

Замразени храни

Хората бързат. Ето защо често си купуват замразена храна за вечеря, която просто трябва да бъде стоплена. Този вид храна обаче има високо съдържание на транс-мазнини. Освен това трябва да сте наясно, че допълнително увреждате храната, след като я стоплите в микровълновата.

Високо-фруктозен царевичен сироп (HFCS)

Високо-фруктозният царевичен сироп не е съществувал преди 1960 год. Появява се и става част от производството на някои храни, защото е евтин продукт. Освен това той е и много сладък на вкус. Дейвид Зинченко („Диета за плосък корем“) казва, че човешкото тяло преработва HFCS различно от рафинираната захар. Високо-фруктозният царевичен сироп не стимулира производството на инсулин. Това обаче не значи, че е по-полезен от захарта.

Газирани напитки

Има много причини, поради които газираните напитки са толкова популярни. В миналото производителите на „7Up” се опитаха да убедят потребителите, че съставките в напитката са изцяло натурални, защото съдържат високо-фруктозен царевичен сироп. Тези опити обаче бяха напразни.

Плодово кисело мляко

Възможно е в някои видове кисели млека да се добавя високо-фруктозен царевичен сироп. А в плодовото кисело мляко това вероятно е една от съставките, защото той прави млякото сладко и вкусно.

Кетчуп

Кетчупът е едно чудесно допълнение към пържените картофки, но именно той ги прави още по-нездравословни. Това е така, защото и в него се използва високо-фруктозен царевичен сироп. В САЩ, а и не само, един от най-използваните кетчупи е „Хайнц“. В него се съдържат 4 г захар (изцяло от високо-фруктозен царевичен сироп).

Зърнени храни

За много хора зърнените храни са един здравословен „старт“ на деня. Много от тези храни обаче съдържат HFCS. Компанията „Kelloggs“ е една от най-големите производители на зърнени храни. Техни продукти са: „Froot Loops, Apple Jacks, Corn Flakes, Frosted Flakes“ и др. Във всички тях се съдържа високо-фруктозен царевичен сироп.

33 вредни храни, които трябва да избягвате - чипс

Мононатриев глутамат

Това е вид добавка-овкусител, сол на натрия и глутаминовата киселина. Познат е още и като Е 621. Когато е започнал да се синтезира, целта е била да придаде вкус на безвкусните храни. С времето обаче продуктът е започнал да се добавя към все повече и повече храни, защото именно той ги прави много по-вкусни. Факт е, че мононатриевият глутамат „засилва“ апетита и „кара“ хората да се пристрастяват към него (съответно към храните, в които се съдържа). Много често той присъства в съдържанието на продуктите под различни имена – натриев глутамат, магнезиев глутамат и др.

Ранч“ дресинг

Това е един от любимите сосове на американците, но той може да бъде намерен и у нас. Вкусен е и е чудесна добавка към толкова много храни. А причината е, че в него се съдържа мононатриев глутамат.

Пържени храни

Пържените храни съдържат големи количества транс-мазнини, наситени мазнини, калории и холестерол. Това са основните причини, поради които трябва да ги избягвате. Но пържените храни съдържат и мононатриев глутамат. Почти всяка храна от менюто на KFC ще ви „осигури“ немалко количество мононатриев глутамат. Мононатриевият глутамат се съдържа не само в пилешките крилца на KFC, но и в много голяма част от пакетираните храни.

Чипс

Колкото повече подправки има в един чипс, толкова повече вредни съставки има той. В него се съдържа и мононатриев глутамат. Трудно е да се определи точното му количество обаче. Много често той се изписва по-надолу в съдържанието на опаковката, когато е в по-малки количества. Когато е в по-големи – обикновено се изписва по-нагоре в съдържанието.

продължение

Прикачени файлове

Виж също

thumbnail
hover

СИЛТОНА – БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ПРОДУКТИ...

Белият трън е билка, която е с широк спектър на благоприятно въздействие вър...

thumbnail
hover

Тахан от бял трън против стареене...

  Кожата представлява външната обвивка на тялото, като по площ се нарежда ...

thumbnail
hover

Черен дроб – същност, функции и...

 Черният дроб е най-сложно устроеният орган в човешкото тяло. Той е втори по ...