5 съвета за здравословен живот

5 съвета за здравословен живот

Всеки знае, че е важно да водим здравословен живот, но обикновено се сещаме за това едва когато се сблъскаме с известни здравословни проблеми. За да не се стига дотам, човек може да следва няколко на пръв поглед дребни съвета, които ще допринесат за това да се чувства по-енергичен.

Хранене за здравословен живот

Препоръчително е да включвате в менюто си повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и да избягвате изделията, съдържащи захар, газираните напитки и храните с консерванти. Освен това е научно доказано, че е добре да се закусва, така че не пропускайте храненето сутрин. Хапвайте малки порции – по този начин няма да преяждате, но в същото време ще се чувствате сити. Имайте предвид, че според проучвания, хората, които пропускат закуската, по-лесно напълняват.

Пийте повече вода

Ако искате да водите здравословен живот, непременно пийте повече вода. Когато в организма постъпва по-малко вода, отколкото се отделя, това води до дехидратация. Около ⅔ от човешкото тяло е вода, като телесните течности играят важна роля за редица функции: храносмилане, пренасяне на хранителни вещества, поддържане на телесната температура и много други. Освен това водата спомага за добрия външен вид на кожата. Когато сме дехидратирани, кожата изглежда суха и сбръчкана, но ако се приема достатъчно количество вода, тя ще бъде в пъти по-свежа.

Физическа активност

Редовните физически упражнения помагат на човек да поддържа здравословно тегло, правят го по-енергичен, спомагат за по-добрия тонус и издръжливост. Около 30 минути физическа активност от 3 до 5 пъти в седмицата водят до намаляване на стреса и подобряване на настроението. Списъкът със спортове, които човек може да практикува, е безкраен. Той включва джогинг, аеробика, плуване, йога и много други. Ако изберем спорт, който ни харесва, ще искаме да отделяме повече време да го практикуваме. Можем също да вървим пеша и да се качваме по стълбите, вместо да взимаме асансьора.

Откажете се от вредните си навици

Пушенето и прекаляването с алкохола са сред навиците, от които би било добре да се откаже човек, ако наистина иска да води здравословен живот. Негативният им ефект не подлежи на съмнение, така че крачката към отказване от цигарите и алкохола е крачка към по-добро здраве.

Осигурете си достатъчно сън

Необходимо е човек да спи около 8 часа на денонощие. Достатъчното количество сън осигурява по-високи нива на енергия и по-дълъг живот и помага да се избегне рискът от хронични заболявания. Ако на човек му е трудно да си ляга рано, е добре да загаси компютъра и телевизора и да си създаде режим, така че организмът му да привикне да заспива по-рано.

Related Post

thumbnail
hover

Фитнес център София | 360 Health...

Искате да потренирате в модерна фитнес зала? Искате да спортувате, но самотн...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Погрижете се за себе си по...

Бременността е един от най-важните периоди в живота на жената. И макар че уни...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Как да се погрижите за тялото...

Вероятно мислите, че телата ви са неразрушими. Но не са. Никой от вас не е заст...

  • Публикувано от bgstart