7+ съвета за здрави нокти и красив маникюр

7+ съвета за здрави нокти и красив маникюр

Не само непосредствената грижа за ноктите е важна за добрия маникюр и красивите ръце. Нужно е да се грижите за цялостното си здравословно състояние и за емоционалното си здраве.

Вижте 7 + няколко бонус съвета за здрави нокти и красив маникюр:

Хидратирайте ноктите си

Добрата хидратация е един от основните аспекти на здравите нокти, по същия начин, по който това важи и за кожата и целия организъм. Можете да хидратирате ноктите си като вечер ги мажете с вазелин или рициново масло (включително и кожичките около тях). Мажете ги и всеки път, когато ги почувствате сухи. В краен случай, ако нямате под ръка вазелин и рициново масло, можете да използвате и зехтин.

Носете гумени ръкавици, когато миете и чистите

Препаратите, търкането, прахта, пръстта в градината са все неща, които вредят на ноктите и кожата на ръцете. А използването на тел за чинии, директно уврежда маникюра и надрасква повърхността на ноктите.

Хранете се здравословно

Известен факт е, че цялостното състояние на организма дава пряко отражение върху състоянието на ноктите. Затова подбирайте полезни храни, правете си балансирано меню и яжте разнообразно. Храните, които са полезни за ноктите са богатите на протеини и на желязо като: яйца, прясно мляко, крехко месо, риба, бобови растения, соя, нискомаслени млечни продукти.

Грижете се за кожичките и нокътната плочка

По принцип не е необходимо да изрязвате кожичките, но ако това се налага, ги режете внимателно и под ъгъл от 45 градуса. Когато пилите ноктите си, избягвайте да повтаряте движения наляво и надясно. По-добре се отразява движението на пилата само в едната посока. Също така не използвайте пилата веднага след баня, тъй като влажните нокти се чупят по-лесно.

Лакирайте се с грижа за маникюра

Поставяйте основа и топ лак. Лакирайте само с качествени лакове и не дръжте лака повече от 10 дни. Не ползвайте лакочистители с ацетон, а такива с ацетат, за да избегнете изсушаването им.

Витамини за по-добри нокти

По принцип е най-добре да приемате всички необходими витамини и полезни вещества чрез храната си, но когато се налага, можете да приемате и допълнително нужните вещества. Полезни за ноктите витамини и вещества са: В-комплекс, C, A, E ,D, калций, цинк, йод и желязо. Храните, които могат да подобрят състоянието на Вашите нокти са: плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, яйца, риба, семена и ядки.

Мийте и подсушавайте правилно ръцете си

Използвайте вода със стайна температура, защото горещата вода изсушава и води до загрубяване, а студената предизвиква лющене и напукване. Изсушавайте веднага, с мека кърпа, без да търкате прекалено агресивно.

Бонус съвети за здрави нокти и красив маникюр

  • Когато работите с компютър използвайте средната част на пръстите си и натискайте клавишите с възглавничките, а не с върха на ноктите.
  • Използвайте редовно крем за ръце, като го нанасяте с масажни движения.
  • Използвайте редовно слънцезащитен крем върху ръцете си, както защитавате други части на тялото си.
  • Почиствайте редовно приборите за маникюр.
  • Лекувайте навреме врастнал нокът.
  • Не ползвайте ноктите си за отваряне на капачки, за разрязване на хартия или за отстраняване на лепенки.

И накрая, но не на последно място – грижете се за здравето си, спазвайте полезни навици за здравословен живот, не се излагайте дълго на излъчванията от телевизори и компютри, спете достатъчно, почивайте пълноценно, отделяйте време за себе си.

Related Post

thumbnail
hover

Фитнес център София | 360 Health...

Искате да потренирате в модерна фитнес зала? Искате да спортувате, но самотн...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Погрижете се за себе си по...

Бременността е един от най-важните периоди в живота на жената. И макар че уни...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Как да се погрижите за тялото...

Вероятно мислите, че телата ви са неразрушими. Но не са. Никой от вас не е заст...

  • Публикувано от bgstart