7+ съвета за здрави нокти и красив маникюр

7+ съвета за здрави нокти и красив маникюр

Не само непосредствената грижа за ноктите е важна за добрия маникюр и красивите ръце. Нужно е да се грижите за цялостното си здравословно състояние и за емоционалното си здраве.

Вижте 7 + няколко бонус съвета за здрави нокти и красив маникюр:

Хидратирайте ноктите си

Добрата хидратация е един от основните аспекти на здравите нокти, по същия начин, по който това важи и за кожата и целия организъм. Можете да хидратирате ноктите си като вечер ги мажете с вазелин или рициново масло (включително и кожичките около тях). Мажете ги и всеки път, когато ги почувствате сухи. В краен случай, ако нямате под ръка вазелин и рициново масло, можете да използвате и зехтин.

Носете гумени ръкавици, когато миете и чистите

Препаратите, търкането, прахта, пръстта в градината са все неща, които вредят на ноктите и кожата на ръцете. А използването на тел за чинии, директно уврежда маникюра и надрасква повърхността на ноктите.

Хранете се здравословно

Известен факт е, че цялостното състояние на организма дава пряко отражение върху състоянието на ноктите. Затова подбирайте полезни храни, правете си балансирано меню и яжте разнообразно. Храните, които са полезни за ноктите са богатите на протеини и на желязо като: яйца, прясно мляко, крехко месо, риба, бобови растения, соя, нискомаслени млечни продукти.

Грижете се за кожичките и нокътната плочка

По принцип не е необходимо да изрязвате кожичките, но ако това се налага, ги режете внимателно и под ъгъл от 45 градуса. Когато пилите ноктите си, избягвайте да повтаряте движения наляво и надясно. По-добре се отразява движението на пилата само в едната посока. Също така не използвайте пилата веднага след баня, тъй като влажните нокти се чупят по-лесно.

Лакирайте се с грижа за маникюра

Поставяйте основа и топ лак. Лакирайте само с качествени лакове и не дръжте лака повече от 10 дни. Не ползвайте лакочистители с ацетон, а такива с ацетат, за да избегнете изсушаването им.

Витамини за по-добри нокти

По принцип е най-добре да приемате всички необходими витамини и полезни вещества чрез храната си, но когато се налага, можете да приемате и допълнително нужните вещества. Полезни за ноктите витамини и вещества са: В-комплекс, C, A, E ,D, калций, цинк, йод и желязо. Храните, които могат да подобрят състоянието на Вашите нокти са: плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, яйца, риба, семена и ядки.

Мийте и подсушавайте правилно ръцете си

Използвайте вода със стайна температура, защото горещата вода изсушава и води до загрубяване, а студената предизвиква лющене и напукване. Изсушавайте веднага, с мека кърпа, без да търкате прекалено агресивно.

Бонус съвети за здрави нокти и красив маникюр

  • Когато работите с компютър използвайте средната част на пръстите си и натискайте клавишите с възглавничките, а не с върха на ноктите.
  • Използвайте редовно крем за ръце, като го нанасяте с масажни движения.
  • Използвайте редовно слънцезащитен крем върху ръцете си, както защитавате други части на тялото си.
  • Почиствайте редовно приборите за маникюр.
  • Лекувайте навреме врастнал нокът.
  • Не ползвайте ноктите си за отваряне на капачки, за разрязване на хартия или за отстраняване на лепенки.

И накрая, но не на последно място – грижете се за здравето си, спазвайте полезни навици за здравословен живот, не се излагайте дълго на излъчванията от телевизори и компютри, спете достатъчно, почивайте пълноценно, отделяйте време за себе си.

Related Post

thumbnail
hover

Тахан от бял трън против стареене...

  Кожата представлява външната обвивка на тялото, като по площ се нарежда ...

thumbnail
hover

Рехабилитация, Ергон терапия, електростимулация, масажи в...

Център за рехабилитация Амарант ММ се намира в София и предлага професионал...

thumbnail
hover

Фитнес център София | 360 Health...

Искате да потренирате в модерна фитнес зала? Искате да спортувате, но самотн...