7 фактора за био краве киселото мляко, които не знаете

7 фактора за био краве киселото мляко, които не знаете

Когато стане въпрос за един хранителен продукт, прославил страната ни по света, всички веднага се досещаме кой е той. Дори част от щастливците още помнят аромата и вкуса на домашното кисело мляко, което е приготвяла баба им на село от току-що издоената крава в двора. Характерната му гъстота и изразено натурален състав обаче днес рядко се намират.

Една от първите производители на био краве кисело мляко е екологична мандра Зелена Ферма. Младите и ентусиазирани фермери са си поставили за цел да запазят старите български традиции в един продукт, който да продължава да популяризира родината ни.

Те са избрали тучните пасища в района на гр.Троян, където условията и климатът са най-благоприятни за биологично производство. Наблизо няма заводи и замърсявания, затова въздухът и земята са чисти и здравословни. Суровото мляко се обработва в добре оборудвана мандра в гр. Земен, а резултатите са високо качествени млечни продукти с автентичен вкус.

Научете кои според тях са специфичните и важни фактори при производството на уникалното био кисело мляко, приличащо на онова, което сме яли преди години.

Как и какви крави се отглеждат за хубаво мляко?

Имаш крава – пиеш мляко, казват старите българи. Но се оказва че за млечния състав, от значение са вида, броя и полаганите грижи за кравите. Най-подходящите породи са джърси и монбелиард, които трябва да живеят и пасат в обори с конкретни граници и сигурни площи.

Кравите в Зелена Ферма се отглеждат по биологичен начин, с много свобода и любов. По време на зелените сезони, те пасат в свежия планински район. В студените месеци се хранят с чиста храна, произведена от фермерите, която не съдържа изкуствени вещества и няма антибиотици. Това осигурява наистина добри показатели на добитото мляко.

Рецепта с традиции за автентичен вкус

Превъзходният вкус се дължи на сполучливо съчетаване на качествени суровини, модерна база, стари рецепти, отлично майсторство и доза любов. Разбира се, най-важна е типичната българска закваска Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus Thermophilus, които дават специфичната кисела жилка.

За разлика от повечето кисели млека, тук консистенцията не е кашеста и кремообразна, а гъста и изразена. Производството се извършва в строго контролирани и перфектни хигиенни условия. Качеството си има цена, но винаги е за предпочитане пред количеството.

Висока масленост на био кравето кисело мляко

Важно е продуктите да не бъдат обезмаслявани, за да запазят мастната структура, ценните вещества и важния за кожата, косата и очите вит. А. Обикновено маслеността варира, като най-добре е да бъде 4%, за да бъде по-вкусно и полезно млякото.

Какви са ползите за организма от консумацията на чист продукт?

Био киселото мляко е един от най-здравословните продукти, защото съдържа бифидобактерии и лакто бацили, които забавят стареенето и укрепват имунната система. Ежедневната му консумация подобрява чревната флора и благоприятства работата на полезните бактерии за обработка на храната. Така се въздейства върху метаболизма и храносмилателния тракт, а също така заздравява и костната структура на тялото. То е изключително богато на протеини, минералите калций и калий, незаменими аминокиселини, витамини А, В и действа като пробиотик.

Специфики в опаковката

Модерните технологии на производство позволяват употребата на по-екологични и здрави пластмасови опаковки, които да не развалят качеството на био киселото мляко и същевременно да са съобразени с нуждата от опазване на околната среда.

Грижата за природата е залегнала и в производствения процес, като в мандрата се използват иновативни технологии за пречистване на отпадъците.

Спазване срока на годност

Биологичното кисело мляко от Зелена Ферма спазва БДС стандарта за годност до 20 дни при специфична температура на съхранение. Оставено за дълго на топло, био млякото лесно се подува и разваля.

Наличие на сертификати

Пазаруването на био продукти е гарантирано само когато производителят има издаден сертификат за био ферма, какъвто Зелена Ферма притежава. За да бъдат сертифицирани по европейските стандарти за био производство, добивът и преработката на прясно мляко трябва да отговарят на конкретни изисквания и измервания, които подлежат на постоянен контрол от сертифициращия орган.

Предвид всички изброени фактори, любителите на здравословния живот се стремят да осигурят на домашната трапеза качествено био кисело мляко, за здраве на цялото семейство.

Related Post

thumbnail
hover

Как да изгорите излишните мазнини в...

Искате ли да премахнете мазнините, натрупани в областта на корема? Опитайте ...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Какви могат да са ползите за...

Кокосовото масло става все по-популярно през последните години. Ако допреди ...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

33 вредни храни, които трябва да...

В първата част ви представихме различни нездравословни храни, които могат д...

  • Публикувано от bgstart