90 дневна диета

90 дневна диета

В последно време сигурно няма човек, който да не е чул за 90 дневна диета! Правилното хранене, отслабването и здравето са едни от основните причини, които карат хората да се подложат на диета. Обикновено обаче, диетите са направени, така че да повлияят положително само при едно от трите горепосочени и много рядко за две или трите едновременно. Но случая с 90 дневна диета не е такъв, това е може би и една от причините, поради която нашумя толкова много през последните години.

Но каква е тайната на 90 дневна диета?

В основата си диетата е базирана на разделното хранене, като по време на спазването ѝ, организмът приема всички вещества, които са му нужни – месо и млечни продукти, плодове и зеленчуци, сладки и тестени изделия и т.н. Единственото условие е да се спазва определен режим и график на хранене, за който ще говоря по-долу.

За кого и какво се препоръчва тази диета?

Хубавото на 90 дневна диета е, че няма ограничение в това кой може и кой не може да я изпълнява, тъй като тя помага при отслабването, подобрява здравето и нормализира хранителните навици. Резултатите са дълготрайни и не се получава йо-йо ефект, също така се нормализират всички обменни процеси в организма, които от своя стана влияят благоприятно на кръвното налягане, отделителната система, някои органи, коса, кожа и т.н.

Режим на хранене:

Както вече споменахме, 90 дневната диета е съобразена с часове на хранене и количеството на приетата храна. Диетата е разделена на цикли от по четири дена, които се редуват до края, като на всеки 29-ти ден се приема само вода или това е т.нар. воден ден.

Ден 1 – белтъчен ден:

В този ден се приемат всякакви млечни и месни продукти, като храната може да се комбинира със зеленчуци, които нямат скорбяла, например домати, зеле, краставици, моркови, гъби и т.н. Може да се яде хляб, но е препоръчително той да бъде пълнозърнест и да е в малки количества – 1-2 филийки.

Меню:

Закуска – сутринта започва с плодове, по 1-2 от един вид. В никакъв случай плодовете не се смесват – ако ядете ябълки, само 1-2, ако са банани – само 1-2 и т.н.

Обяд – млечните и месните продукти не се смесват помежду си, но могат да се ядът в комбинация със зеленчуци, например: свинско със зеле, пилешка пържола със зелена салата, но не и – яйца по Панагюрски (с мляко), свинско с гъби и сметана, рибата не трябва да пържена. Панировката също не е много добра идея, тъй като в повечето случаи се използва брашно и яйца.

Вечеря – тя е същата като обяда, като важно правило тук, е че вечерята трябва да е половината от изяденото количество на обяд. Друго важно правило – последното ядене не трябва да е непосредствено преди сън, минимум 4 часа преди това и да не е по-късно от 8 часа вечерта.

През белтъчния ден храненето става през 4 часа, тъй като млечните и месни продукти са тежки храни, на които им отнема повече време да бъдат смелени. Не е проблем да пиете кафето или чая си с мляко или сметана, но е хубаво да не е едновременно или непосредствено след закуска. Захар не се консумира.

Ден 2 – бобови храни и варива:

През този ден се ядът храни като нормален и зелен боб, леща, грах, соя, картофи, ориз. Тези храни, отново могат да бъдат комбинирани със зеленчуци и с няколко филийки хляб.

Меню:

Закуска – закуската отново трябва да е някакъв плод, като правилото за не-смесването отново важи.

Обяд – може да комбинирате някои от изброените по-горе храни със зеленчуци, но в никакъв случай помежду им, например: пълнени чушки с кайма, ориз с месо, картофи с масло, сметана, майонеза и т.н.

Вечеря – същата храна като на обяд, но на половина, минимум 4 часа преди лягане.

В този ден храната се приема на всеки 2 часа, мляко, сметана и захар не е разрешено да се добавят към кафето или чая.

Ден 3 – въглехидрати:

През въглехидратния ден може да ядете всякакви тестени и сладки изделия – пици, торти, кексове, спагети, макарони и т.н., но единственото условие е да не бъдат комбинирани с месо.

Меню:

Закуска – плодове

Обяд – може да ядете спагети, макарони, хляб, но винаги трябва да ги комбинирате с не-месни продукти, например зеленчуци, гъби, сладко и т.н. Може да ядете сладолед, торти, пасти и други сладки неща.

Вечеря – няма правило, което казва, че вечерята трябва да е същата като обяда. Хубаво е да изядете няколко парченца шоколад, при възможност натурален.

В този ден може да си пиете кафето или другите напитки със захар. Храненето става през 2 часа, като последното ядене, отново трябва да е 4 часа преди лягане, най-късно в 20:00ч.

Ден 4 – плодов ден:

През целия ден се консумират плодове, като не трябва да се смесват на хранене и не е задължително обяда и вечерята да са едни и същи. Разрешени са компоти, фрешове, натурални сокове, сушените плодове, които нямат високо съдържание на захар, и т.н. Трябва да се отбележи, че консумацията на фреш замества едно ядене. За тези, които не издържат да ядът само плодове се разрешават ядки, но без да се прекалява. Ядките не се смесват с плодовете и не трябва да имат шоколадови или други глазури по тях. Интервала между храненията е 1-2 часа, но изяждането на един плод се смята за едно хранене.

29-ти ден – воден ден:

Всеки 29-ти ден след началото на диетата се пада воден ден. През този ден не се консумират никакви храни, а само вода. В някои случаи се позволява употребата на кафе, но е силно препоръчително избягването на алкохолни напитки. Ако правилно си следвате диетата, трябва да имате три такива дни през целия 90-дневен период и всеки воден ден да ви се падне след плодовия ден.

Важно:

Важно е дните да се спазват по реда, по който са написани, това не е случайно. Времето между храненията също е хубаво да бъде спазвано в 90 дневна диета. Също така храненията трябва да са в периода от 04:00 до 20:00ч, но ако не издържате, може да пиете вода или да изядете някакъв плод. Когато готвите, използвайте зехтин и подправки, като не прекалявайте твърде много с тях и най-вече със солта.

След като изтекат 90-те дни, не е хубаво диетата да се почва веднага, а да се изчака минимум 90 дена – организма има нужда да бъде захранен. Разбира се, не се препоръчва да се връщате към старите си хранителни навици, защото в противен случай диетата ще се окаже безсмислена.

Related Post

thumbnail
hover

Масло от Бял трън – незаменима...

Маслото от белия трън е важен диетичен продукт, без аналог на пазара. Безпрец...

thumbnail
hover

Погрижете се за себе си по...

Бременността е един от най-важните периоди в живота на жената. И макар че уни...

thumbnail
hover

Как да се погрижите за тялото...

Вероятно мислите, че телата ви са неразрушими. Но не са. Никой от вас не е заст...