20 продукти, които са бъдещето на хранително-вкусовата промишленост (част втора)

20 продукти, които са бъдещето на хранително-вкусовата промишленост (част втора)

Във втората част на статията ще ви представим следващите десет продукта, които в бъдеще ще предизвикват все по-голямо доверие у хората, благодарение на полезните и лечебни свойства, които притежават. Сред тях може да откриете различни плодове, билки и тревисти растения, съчетали в себе си естествената сила на природата – най-добрият лечебен източник на Земята.

Райска ябълка – „Божественият плод“, както още е известна райската ябълка, е позната на света още от древни времена. Това название ѝ е било дадено от гърците, наричайки я на техния език „diospyros”. Нейното основно предимство е, че запазва полезните си вещества дори при много ниски температури. В същото време плодът е богат на бета-каротин, витамини и минерали и помага при проблеми със щитовидната жлеза, анемия или настинка.

Райска ябълка

Авокадо – Авокадото е южен плод, който намира все по-широко разпространение и в България, поради изключителните си природни качества. Плодът подпомага регулирането на кръвната захар, сърдечно-съдовата система и има невероятен ефект върху кожата на човек. Препоръчително е да се дава и на малки деца и бебета в умерени количества за укрепване на имунната система.

Авокадо

Семе Чиа – Семената Чиа отскоро превзеха световния пазар, въпреки че като цяло са известни още от времето на маите и ацтеките, които са смятали културата за по-скъпа дори от златото. Семето е естествен коктейл от витамини, минерали, Омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и протеини. Счита се, че спомага за балансирането на кръвната захар и понижаването на холестерола в тялото.

Чиа

Джинджифил – Подправката бележи развитието си от древните арабски и китайски култури, а в днешно време се използва и за лечение на различни здравни проблеми. Специалистите препоръчват джинджифил срещу възпаления, стомашни проблеми, както и при бременност. Подправката е ефективна и срещу особено неприятните симптоми на гадене и повръщане, като не води до странични ефекти.

Джинджифил

Чесън – Чесънът е подправка, която се използва отдавна в хомеопатията и медицината, но се очаква в бъдеще качествата му да бъдат оценени и въплътени в още повече продукти. Чесънът може да бъде употребяван при проблеми с щитовидната жлеза, за укрепване на имунната система, за регулиране на кръвната захар, както и против хранителни отравяния. Важно е да се спомене, че приемането на чесъна трябва да се дозира внимателно и да не се прекалява с употребата му.

Чесън

Вълче грозде – „Годжи бери“, както още е известно вълчето грозде, се среща основно в Азия и Югоизточна Европа. В последно време плодовият сок на растението, както и производните му пюрета, млека, семена и т.н. са все по-предпочитани от хомеопати и специалисти поради високото съдържание на полезни вещества.

Годжи бери

Ачиоте – Ачиотето е растение, което се среща основно в Латинска Америка и Карибския басейн, където климатът е по-топъл. Плодовете от ачиоте не са годни за употреба, но семената му са подходящи при проблеми с очите, простатата, черния дроб, както и сърцето. Основно се използва като подправка, но семето би могло да се употребява и сурово.

Ачиоте

Кале – Калето, или както още е известно брюкселското зеле е зеленчук, който в европейските страни се използва основно за салата, докато в Азия например се търгува като хранителна добавка. Зелето е с много богато съдържание на каротеноиди, витамини, калций, желязо, манган и др. Калето има увеличени антибактериални и противоракови свойства, а в същото време и спомага за стимулирането на ДНК-клетки в организма.

Кале

Водорасли – Синьо-зелените микроводорасли се използват като живителни вещества още отпреди 6 хил. години. Те се различават по свойства от обикновените водорасли, които срещаме ежегодно на морето. Този тип се отличават с ниска калоричност, високо съдържание на протеини, витамини, минерали, калций и желязо, а и са най-добрият естествен източник на витамина В12, липсата на който предизвиква анемия.

Водорасли

Част първа

Прикачени файлове

Related Post

thumbnail
hover

Стоматологично обслужване в София | Д-р...

Д-р Диана Христова Тошева-Чолакова предлага отлично стоматологично обслужв...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Началник Очна клиника в МБАЛ Св....

Д-р Борислав Дъбов е началник Очна клиника в МБАЛ Света Анна – София. Той е ...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Зъболекарски услуги Бургас | Д-р Евелина...

Д-р Игнатова е зъболекар с богат опит и висока квалификация. Тя приема своите...

  • Публикувано от bgstart