24 от най-здравословните храни на Земята – Част 1

24 от най-здравословните храни на Земята – Част 1

 

Някои храни притежават по-висока хранителна стойност от други, а изброените 24 от тях тук са едни най-здравословните храни на Земята. Те съставляват не само нашия огромен списък от суперхрани, но и присъстват в голяма част от списъците в Интернет, някои от които са ни известни, защото осигуряват на тялото ни необходимите му хранителни вещества и по-важното в достатъчна за него доза. Има и няколко, с които, може би, не сте се сблъсквали до сега и с които ще Ви запознаем, за да ги имате предвид в бъдеще. Ето първата част от нашия списък с най-здравословните храни на Земята.

Спанак

здравословни храни - спанак

Много е писано за добрите качества на спанака, при това с право. Той е една от най-наситените на хранителни вещества храни, с която можете да се храните. Освен това е достъпен в местните супермаркети и то на разумни цени. Можете да намерите свеж спанак в секцията за зеленчуци,да си купите замразени спаначени листа или консерва със спанак от щандовете за консервирани зеленчуци.

Ползи

Веднага щом бъде приет, спанакът започва да работи във ваша полза, като Ви осигурява енергия и Ви помага да запълните стомаха си, без да добавяте много калории с дневния прием на храна. Фактът, че неговите фитовещества работят като антиоксиданти, Ви прави голяма услуга в борбата със свободните радикали. Да не говорим, че той подпомага подхранването на тялото на клетъчно ниво, като повишава енергията и подпомага усилията за отслабване.

Доза на хранителни добавки в една купа сурови листа от спанак – мислете пресните листа от зеленчуци с нагласата за свежест.

 • Витамин А –  0,84 милиграма – повече от половината от необходимата Ви дневна доза.
 • Витамин К – 145 милиграма – почти двойно повече, отколкото се нуждаете на ден.
 • Фолиева киселина – 58,2 милиграма – добра дажба от задължителната за Вас на ден.

Годжи Бери

Много хора едва откриват колко добър е лициумът, или по-известен като годжи бери, за цялостното ви усещане за благополучието на Вашето здраве. Препоръчително е да намерите сушен лициум, а не да разчитате просто на сок или друг продукт от него, с претенцията, че съдържа годжи бери в себе си. Годжи бери са страхотна лека закуска, която ще Ви държи сити между отделните хранения през деня, а в сравнение с енергизиращите напитки, от тях можете да получите действителна енергия, както и да добавите много антиоксиданти в системата си.

здравословни храни - годжи бери

Ползи

Вашата имунна система получава доза подкрепа, когато изядете една порция годжи бери, които подпомагат борбата срещу яростната атака на свободните радикали, които се появяват в резултата на пребиваване в стресова среда и преработените храни, които не предлагат хранителна помощ на тялото. Ползата, от която повечето от нас биха се заинтересували, е способността на годжи бери да ни помагат в борбата с преумората. Не е чудно, че съвременният ни начин на живот ни кара да „прегряваме“, а яденето на храни като тези плодове дори ще увеличи времето, което е необходимо на Вашия организъм, за да я обработи.

Доза на хранителните добавки – тези плодове най-често се срещат сушени.

 • Витамин А – 170 % от необходимата Ви на ден стойност.
 • Витамин С – 20% – не са толкова добри, колкото един портокал, но все пак.
 • Протеини – 4 гр. – съдържат изненадващо високо количество протеини за плодове.

Сьомга

здравословни храни - сьомга

Какво прави тази риба толкова специална, че тя се отличава от всички останали риби? Това е съдържанието й на омега-3 и разбира се, ползите, които повечето риби имат като високото съдържание на протеини. Много хора предпочитат деликатния, не толкова мазен вкус на сьомгата пред този на другите риби. Ако вече сте се пристрастили към дивата сьомга от Аляска, то Вие ще се убедите в пълния пакет ползи, които тази риба носи в себе си. Уверете се, че не ядете опушена сьомга, тъй като тя не разполага със същите хранителни предимства като прясно уловената или сварената сьомга.

Ползи

За тези от вас, които тренират усилено, сьомгата осигурява силна подкрепа на мускулната тъкан с протеините, които съдържа. Причините са омега-3 мастните киселини, които са изключително важни, тъй като предоставят жизненоважна подкрепа на сърцето и кръвоносната система. Освен това вие сте облагодетелствани от трети ползи като повишаване на функция на паметта и намаляване на дегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер.  И не на последно място сьомгата прави кожата и косата да изглеждат добре.

Доза на хранителните добавки в 100 гр. сьомга – потърсете специално дива сьомга от Аляска.

 • Витамин А – 9% от Вашите нужди на ден.
 • Витамин В1 – 13 % от дневната нужда и подпомага работата на сърцето.
 • Протеини –  20 гр. – това прави сьомгата фантастичен протеин, особено за тези, които искат да отслабнат.
 • Ниацин – 42% от дневната ви нужда и помага да поддържате кожата и косата си в отлична форма.

Авокадо

здравословни храни - авокадо

Ако все още не сте фен на авокадото, трябва да опитате да внесете повече от него в живота си. Съществува тенденцията авокадото да бъде един от най-скъпите продукти в секцията със зеленчуци и плодове, особено ако сте попаднали при органичните храни. Но може бъде и трудно да подберете правилния плод, което има отношение към неговата склонност към бързо разваляне преди консумацията му.Не е нужно да ядете авокадо всеки ден, за да се възползвате от него. Приема на един или два плода на седмица, добавени към Вашата хранителна диета, би било едно чудесно начало.

Ползи

Една от най-подчертаваните ползи от авокадото са неговите мононенаситени мазнини. Интересно е, че авокадото е богат на мазнини плод, спрямо други плодове, богати на мазнини и други с ниско съдържание на такива. Освен това авокадото създава усещането за ситост за по-дълъг период от време и не съдържа същите мазнини като чийзбургера. Нивата на картеноидите подпомагат здравето на очите, а като цяло авокадото ще ви помогне да стабилизирате нивата на кръвната захар, без тя да стига до твърде високи или ниски нива.

Доза на хранителните добавки в сурово авокадо

 • Мононенаситени мазнини – 10 гр. – това означава, че приблизително 10 % от авокадото съдържа здравословни мазнини.
 • Витамин В6 – 16% от това, което ви е необходимо на ден, за да имате правилен метаболизъм.
 • Фолиева киселина – 22 % от ежедневната нужда за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Киноа

Известна от вегетарианците от няколко години насам, киноата е нещо повече от вкусна или просто допълваща храненето зърноподобна култура – тя може да служи и като основа на самото хранене. Дори тези, които спазват диета, в която се лишават от приема на пшеничени храни, могат да се обърнат към киноата, въпреки че не винаги е по вкуса  на тези, които напълно са отписали зърнените храни. Ако не сте добре запознати с това как да я сготвите, можете да се забързате, тъй като сега вече е лесно достъпна в повечето супермаркети, където някога е била трудно откриваема.

здравословни храни - киноа

Ползи

С киноата приемате качествени протеини без холестерол и мазнини, които идват от хрaни с животински произход. Също така получавате и въглехидрати, които гликемичният индекс не може да регистрира, така че тялото може да ги обработи, без да ги обменя по-късно в мазнини. Киноата не съдържа много мазнини и Ви държи под лимита на високите нива на калории.

Доза на хранителните добавки в една купичка с киноа

 • Мазнини – 9 гр. – ниското съдържание на мазнини и калории я правят шампион сред храните за онези, които спазват диета.
 • Фолиева киселина – 0% от необходимата Ви на ден и е добра за поддържането на здраво сърце.
 • Протеини – 4,4 гр. – съдържа относително високо ниво на протеини.

Броколи

здравословни храни - броколи

Една от най-здравословните храни, броколите често биват посочвани като добър страничен елемент, които да бъде добавен към всяко ястие за повишаване на здравето. Необходимо точно толкова време, колкото да го задушите в масло или сирене, за да запази неговия здравословен ефект. Приготвен под пара, броколите запечатват своя вкус, което ги прави лесни за ядене и позволява да задържат колкото е възможно повече хранителни вещества. Можете да ги закупите в секцията за зеленчукови продукти или е в секцията за замразени зеленчуци в магазина. Изборът на броколи е страхотна идея за органичен продукт.

Ползи

Фибрите в броколите Ви помагат да запазите органичния баланс и са добър източник на калций. Съдържанието на витамин С в една порция от тях Ви е напълно достатъчна за деня и ще позволи на тялото Ви да отблъсне всякакви заболявания. Съдържанието на витамин К трудно се извлича при пасирането им, но е важен витамин, за да поддържате косата си здрава. Те са чудесни за здравето на Вашите очи и сърце и дори Ви помагат да отблъснете рака.

Доза на хранителните добавки в 100 гр. сурови броколи

 • Витамин С – 150 % от Вашата препоръчителната дневна доза, така че сте повече от облагодетелствани.
 • Витамин В6 – 10% от необходимото Ви на ден, за да засилите метаболизма си.
 • Фибри – 2,6 гр. – може да не ви се струва много, но това е една десета от дневната Ви нужда.

Бадеми

Бадемите са отличен избор за похапване навсякъде и между храненията, тъй като създават усещането за ситост, и Ви дават необходимата енергия за добър старт на деня. Постарайте бадемите, които избирате, да не са печени с много сол или олио. Спрете се на сурови бадеми, защото хрупкави са по-лесни за дъвчене, и бъдете внимателни да не преядете с тях.

здравословни храни - бадеми

Ползи

Бадемите често се споменават от фитнес инструкторите като начин за подхранване на мускулите, но те имат и други предимства, които ги правят добра добавка към дневното Ви меню. Те предотвратяват сърдечни атаки и подпомагат да се намали произвеждането на лошия холестерол в организма. Те са източник на здравословни мазнини и подпомагат мозъчните функции, а ако все още не сте запознати те подпомагат укрепването на костите и зъбите.

Доза на хранителните добавки в 100 гр.сурови бадеми

 • Желязо – 20 % от препоръчителната ви дневна доза, което ги прави подходяща храна при недостиг на желязо.
 • Протеини – 20 гр. – това ги прави добри за повишаване на мускулната маса.
 • Витамин В2 – 59% от необходимото Ви на ден и ви помага да повишите енергията си.

Цвекло

здравословни храни - цвекло

Цвеклото е уникално, защото в него има полезни за вас съставки, които единствено то съдържа. Всичко, от което Вашият организъм се нуждае, можете да го откриете в цвеклото, при това не само в киселото цвекло, което обичайно ще намерите в буркани и в гръцките салати. Ако мисълта за приготвянето и готвенето на цвекло Ви плаши, можете да намерите изобилие от рецепти в Интернет, които да Ви насочат как се приготвя то. Можете да бъдете сигурни, че си заслужава времето и усилията да добавите цвеклото като част от Вашия хранителен режим.

Ползи

Боронът в цвеклото ще Ви помогне да повишите сексуалната си жизненост. Освен това той повишава Вашата енергия. Цвеклото е страхотно за подхранване на мозъка и съдейства за понижаване на кръвното налягане. Поради огромното количество на витамини и минерали, можете да го добавяте към шейкове, за да повишите нивата си на нутрий, без да приемате калории и мазнини.

Доза на хранителните добавки в една купичка с цвекло

 • Фолиева киселина – 27 % от необходимото Ви, за да предотвратите появата на рак или сърдечни заболявания.
 • Магнезий – 6% от дневната Ви нужда, за да запазите високи нива на енергия.
 • Витамин С – 8% от нужното Ви на ден.

Сладки картофи

здравословни храни - сладки картофи

Сладките картофи се приготвят изключително лесно и дават много свобода за допускане на грешки при приготвянето им. Те Ви засищат, изобилстват от витамини и съдържат фибри, което е от съществено значение за правилното функциониране на храносмилателната Ви система. Те са приятно допълнение към всяко ястие и могат да ви осигурят незабавен баланс, тъй като попадат в категорията храни, намиращите се по своите характеристики между нишестето и зеленчуците.

Ползи

Сладките картофи обхващат широк спектър от ползи, но акцентът пада върху това, че те предотвратяват инфарктите, запазват кожата Ви млада, помагат Ви да се чувствате спокойни, засилват имунната система, повишават енергията и съдържат антиоксиданти, които намаляват количеството на разлагания от свободни радикали по тялото. Това обяснява постоянното им присъствие в списъците със суперхрани и здравословни зеленчуци.

Доза на хранителните добавки в 100 гр. сладки картофи

 • Витамин А – 348 % – почти четири пъти повече от дневната Ви нужда.
 • Витамин С – 33% – от дневните Ви нужди от този мощен антиоксидант.
 • Протеини – 2 гр. – прекрасен източник на растителна основа.

Домати

Добре известно е, че доматите са полезни за тялото. Трудно бихте могли да намерите конкретна причина, поради която да ги консумирате, тъй като те помагат на организма за много и различни неща. Освен това те са изключително разнообразна храна – можете да ги добавите към салата, да приготвите от тях сос или да ги пуснете в блендера, в случай че обичате да си правите шейкове от плодове и зеленчуци. Просто бъдете внимателни, когато ядете кетчуп или пица, ако сте избрали този начин да консумирате повече домати.

здравословни храни - домати

Ползи

Причината доматите да получават толкова специално внимание е, че те помагат за най-лошото сред най-лошото по отношение на здравето. При редовна консумация доматите възпрепятстват появата на рак и успешно се борят със сърдечни заболявания. Ликопенът в доматите помага срещу появата рак, а ансамбълът от витамини и минерали е отговорен за подобряването на сърдечно-съдовата система.

Доза на хранителните добавки в 100 гр. домати

 • Витамин А – 17% от Вашата дневна дажба; действа като ефективен антиоксидант.
 • Витамин С – 23 % – достатъчно, за да завършите дневния си прием на този важен витамин.
 • Витамин В6 – 5% от вашите дневни нужди; подпомага метаболизма при обработването на храната.

Къдраво зеле

здравословни храни - къдраво зеле

Често пъти къдравото зеле е разглеждано наравно със спанака, но то сигурност заслужава свое собствено място в нашия списък с най-здравословните храни в света. Макар и не толкова въздесъщо като спанака, къдравото зеле печели привърженици, защото е също толкова здравословно особено в някои отношения. Можете да го използвате подобно на спанака за здравословна гарнитура. Можете да го добавите към шейкове, за да ги направите „зелени“ и пълни с витамини. Някои хора предпочитат вкуса на къдравото зеле пред този на спанака, така че това е едно допълнително предимство.

Ползи

Причината къдравото зеле да придобие такава популярност е, че то Ви помага да се заситите, без да приемате много калории. Къдравото зеле не съдържа никакви мазнини и изобилства от фибри, желязо и витамин К. Значителното съдържание на антиоксиданти възпрепятства възпалителните процеси или потиска техните симптоми,помага да се избегнат някои заболявания и поддържа алкалното състояние в организма в баланс.

Доза на хранителните добавки в 100 гр. къдраво зеле – свежо и сурово, без значение кой от двата вида ще откриете в секцията за зеленчукови продукти.

 • Витамин А – двойно повече, отколкото се нуждаете на ден.
 • Витамин С – двойно повече от необходимата Ви дневна дажба.
 • Протеини – 4,3 гр. – прекрасен източник на зеленчукови протеини.

Малини

здравословни храни - малини

Горските плодове като цяло са много добър източник на антиоксиданти, но малините се отличават с техните впечатляващи концентрации. Това прави страхотна идеята да ги пакетирате и замразите във фризера, така че след това лесно да можете да ги добавите към вашия шейк, за да му придадете чудесен плодов вкус и да го обогатите с витамини и минерали. Разбира се, винаги можете да ги освежите, но едва ли е кой знае колко трудно да намерите пресни малини и да ги изядете, преди да са се развалили.

Ползи

Ако стриктно следите теглото си, можете да разчитате на ниското съдържание на мазнини в малините и тяхното високо съдържание на фибри, които ще придадат страхотен вкус на ястието Ви, без да нарушават хранителния Ви режим. От друга страна,те подпомагат загубата на тегло, помагат Ви в борбата с вредните свободни радикали и поддържат цялостната функция на тялото в норма. Ако страдате от артрит, значи имате сериозна причина да консумирате малини, за да се справите с възпалението илида потиснете симптомите, които го причиняват.

Доза на хранителните добавки в 100 гр. малини

 • Витамин С – 44% от дневната Ви доза и ви помагат да си отпочинете от другите храни.
 • Калций – само 2% от това, от нужното на ден.
 • Желязо – 4% – сравнително ниско съдържание на желязо, но ако консумирате повечето храни от този списък, лесно можете да си набавите останалото.

 

Вижте също 24 от най-здравословните храни на Земята – Част 2

 

Източник: http://bembu.com/healthiest-foods

Прикачени файлове

Related Post

thumbnail
hover

Тахан от бял трън против стареене...

  Кожата представлява външната обвивка на тялото, като по площ се нарежда ...

thumbnail
hover

Черен дроб – същност, функции и...

 Черният дроб е най-сложно устроеният орган в човешкото тяло. Той е втори по ...

thumbnail
hover

Бял трън за забавяне на мозъчното...

 С напредването на възрастта жизнените функции на важни органи в човешкото ...