24 от най-здравословните храни на Земята – Част 2

24 от най-здравословните храни на Земята – Част 2

Някои храни притежават по-висока хранителна стойност от други, а изброените 24 от тях тук са едни най-здравословните храни на Земята. Те съставляват не само нашия огромен списък от суперхрани, но и присъстват в голяма част от списъците в интернет, някои от които са ни известни, защото осигуряват на тялото ни необходимите му в хранителни вещества и по-важното в достатъчна за него доза. Има и няколко, с които, може би, не сте се сблъсквали досега и с които ще Ви запознаем, за да ги имате предвид в бъдеще. Ето и втората част от нашия списък с най-здравословните храни на Земята.

Черен боб

здравословни храни - черен боб

Черният боб е единственият боб в нашия списък с най-здравословните храни на Земята. Той е бил използван в мексикански и испански рецепти в продължение на стотици години и едва сега бива разкрити неговите действителни здравословни качества. Днес черният боб е популярна гарнитура в редица ресторанти, така че е изключително лесно да заместите тъпченето с нездравословни храни в менюто си с тази наистина суперхрана.

Ползи

Обикновено сякаш се подразбира, че плодовете и зеленчуците съдържат антиоксиданти, но е изненадващо колко достатъчно е тяхното съдържание в черния боб. Фасулът като цяло е изключително добра добавка към Вашата диета, тъй като съдържа важен въглехидрат, който се усвоява по-бавно и засища за по-дълго, а освен това стабилизира нивата на кръвната захар,което е от решаващо значение за онези от Вас, които са изложени на риск от диабет. От друга страна, той подпомага усилията за отслабване и носи множество странични ползи пр. спазването на специфичен хранителен режим. Освен това черният боб съдържа и фибри, които регулират храносмилателната система.

Доза на хранителните добавки в 100 гр. черен боб

 • Калций – 6% – богат източник на калций.
 • Протеини – 8,2 гр. – добър източник на неживотински протеини.
 • Мазнини – 0,3 гр. – ниското съдържание на мазнини в черния боб е чудесно за поддържане на здравословното тегло.

Пъпеш

Някои смятат пъпеша за изключително ниско калорична храна, но дали това е така или не, той остава едно чудесно допълнение към Вашата хранителна диета. Брането и подбирането на узрял пъпеш е изключително лесно – просто трябва да го подушим и ако е силно ароматен, значи е узрял. Още едно предимство е, че можете да си купите пъпеш, без да се притеснявате, че ще се развали бързо.

здравословни храни - пъпеш

Ползи

Основната полза от консумирането на пъпеш е високото съдържание на различни витамини – най-вече витамините А и С. Те осигуряват на организма мощни антиоксиданти, които светкавично помагат на тялото Ви да оцелее в света, в които живеем, и да избягва всички стресове, които го съпътстват. Пъпешът е изключително полезен и за сърцето и белите дробове иВи помага да се чувствате по-спокойни. От него Вие получавате природна енергия, което го прави много по-интелигентен избор от някоя енергийна напитка, съдържаща кофеин, например.

Доза на хранителните добавки в 100 гр. пъпеш

 • Витамин С – 61 % от необходимата Ви дневна нужда и е изключително полезен в съчетание с други плодове.
 • Витамин А – 68 % от необходимото Ви на ден; никак не е зле за начало на деня.
 • Калории – 34 – любителите на калории могат да ликуват.
 • Мазнини – 0,2 гр. – това го прави подходящ за включване в различни диетични програми.

Артишок

здравословни храни - артишок

Артишокът обикновено трудно намира своето достойно място в американските блюда, освен ако не броим артишока, които се предлага като предястие в повечето ресторанти. Но за да го съхраните здрав и свеж, трябва да го ядете цял. Опитайте се да го добавите към някоя салата за придаване на средиземноморски вкус. Обикновено можете да го намерите в раздела на хранителните магазини с деликатеси- при продукти като картофена салата или зелеви листа. Можете спокойно да се откажете от сортовете в буркани или консерви, а в случай че се спрете именно на тях, прочетете етикета за прекомерно добавен в маринатата натрий.

Ползи

Не го приемайте прекалено ситен, вашите вътрешности просто обичат артишок. Всички негови сортове помагат при храносмилателни проблеми, а фибрите му стимулират хранителните вещества в организма Ви да заработят във Ваша полза. Артишокът съдържа здравословна доза витамин С, която не Ви е достатъчна за деня, но когато го добавите към някоя хранителна диета, много по-лесно ще задоволите необходимата Ви доза витамин С.

Доза на хранителните добавки в 100 гр. артишок

 • Витамин С – 20 % – от необходимото на възрастните на ден.
 • Протеини – 3,3 гр. – друг добър източник на здравословни естествени протеини.
 • Фибри – 5,4 гр. – пет пъти повече, отколкото се нуждаете на ден. Не забравяйте да го добавите към други храни от Вашата диета!

Диня

Кой би си помислил, че това лятно лакомство е една от най-здравословните храни, които съществуват? Само не забравяйте – не прекалявайте с нея, защото съдържа много захари, които, макар и естествени, могат да доведат до скок в нивата на инсулина, ако консумирате наведнъж голямо количество от нея.

здравословни храни - диня

Ползи

Въпреки че повечето хора се радват, когато похапват диня, и имат обща представа, че това е полезно за тях, защото тя е плод, те не са сигурни какво точно се случва зад кулисите, така да се каже, и какво я прави толкова страхотна. Първо, тя съперничи с домата заради нивата на ликопен, който е много полезен в борбата с два големи убиеца: сърдечните заболявания и рака. Освен че динята е добър източник на други витамини е полезна с това, че с това свое съдържание тя помага срещу вредите от свободните радикали. Тя е почти изцяло без мазнини, така че можете да я консумирате без вина и колкото прецените, като внимавате единствено за захарта, която споменахме по-рано.

Доза на хранителните добавки в 100 гр. диня

 • Витамин А – 11%- както всеки плод, динята повишава нивата на витамини.
 • Витамин С – 14% – помага Ви да си набавите дневната доза от витамин С.
 • Мазнини – 0,1 гр. – динята е плодът с най-ниско съдържание на мазнини.

Грейпфрут

здравословни храни - грейпфрут

Грейпфрутът придобива истинска популярност като здравословна храна, когато е включен в хранителната диета на пациенти, които се възстановяват след хирургическа интервенция поради сърдечно заболяване. За него наистина можем да говорим много, когато става въпрос за здравословна храна, както и за неговото достойно в кухнята като част от сутрешната закуска или закуската между основните хранения през деня. Хубавото при закупуването им е, че са леснодостъпни в секцията за цитрусови плодове. Можете да вземете и няколко портокала, които, въпреки че не присъстват в този списък, спадат към суперхраните.

Ползи

Високите нива на витамин С и каротеноид са нещата, които, взривяващото всяко здравословно неразположение съдържание на грейпфрута, ви дава. Това може да бъде достатъчна причина за здравословен старт на деня, защото набавяте на Вашето тяло в аванс всичко, което ви е необходимо в борбата срещу свободните радикали, приети през предходния ден. Ако направите грейпфрута като част от ежедневието си Вие работите върху защитата от рак и други дегенеративни заболявания, защото по този начин подпомагате Вашето тяло да остане силно в тази борбата, ден след ден.

Доза на хранителните добавки в 100 гр. грейпфрут

 • Витамин А – 23% – докато витамин С получава по-голямото внимание, А е също толкова полезен.
 • Витамин С – 52% – можем да кажем, че никак не е зле, тъй като получавате половината от нужното ви на ден само с една 100-грамова порция.
 • Фибри – 1,6 гр.- грейпфрутът е смятан за изключително добър източник на фибри.

Аспержи

Аспержите трябва редовно да присъстват във Вашето меню. Те са чудесно допълнение към храната, която консумирате, и са подходящи за гарнитура на сьомга и други постни меса. Най-добрият начин да ги приготвите е под пара, която запазва техния аромат, прави ги лесни за дъвчене и съхранява техните хранителни вещества непокътнати.

здравословни храни - аспержи

Ползи

Аспержите са добри детоксикиращи зеленчуци и имат диуретично действие, което помага на тялото да се освобождава от излишните количества вода и да се изчисти от токсините. Поради разнообразното си съдържание на витамини и минералите оказват на тялото ефект на антистареене при редовна консумация.Антиоксидантите в тях ще Ви помогнат в борбата срещу свободните радикали, както и да избегнете всякакви трудни за овладяване заболявания и състояния. Освен това аспержите подпомагат и засилват концентрацията, тъй като са храна, която подхранва мозъка.

Доза на хранителните добавки в 100 гр. аспержи

 • Витамин А – 20% – постоянното присъствие на Витамин А в нашия списък му придава особена важност.
 • Протеини – 2,4 гр. – много добър източник на зеленчукови протеини.
 • Фибри – 2 гр. – може да не изглежда много, но аспержите се нареждат сред храните с най-високо съдържание на фибри.

Водорасли

Може и да се чувствате като кит, докато консумирате водорасли, но със сигурност от тях няма да стигнете до неговите размери. В действителност, те са изключително трудни за откриване в обикновените магазини, но повечето хора предпочитат водораслите като гарнитура, за да извлекат максимално ползите от тях. Това прави в известна степен малко по-достъпна тяхната консумация, тъй като трудно ще ги намерите в супермаркетите, за да си ги приготвите в домашни условия. Но който и от двата начина да изберете, за да ги добавите към Вашата диета, опитате ли ги, трудно ще се откажете от тях.

здравословни храни - водорасли

Ползи

Много е важно към кого ще се обърнете с въпроси за ползите от водораслите. Предварително се уверете, че черпите информация за тях от коректен източник, който не се опитва да Ви продаде добавки от водорасли. В повечето случаи, когато става въпрос за здравословните ползи от водораслите, сякаш калцият в тях е този, който остава под светлините на прожекторите, тъй като по нива на съдържание във водораслите, превъзхожадори един от най-известните хранителни продукти с високо съдържание на калций – млякото. Освен това водораслите съдържат богат асортимент от витамини и минерали и тъй като те идват от океана, за разлика от зеленчуците на сушата те имат различни разновидности на фитонутриенти.

Доза на хранителните добавки в една купичка водорасли

 • Фолиева киселина – 396 мг – повече от прекалено високо съдържание на фолиева киселина, затова не бива да преяждате с тях.
 • Витамин К – 145 мг – достатъчно за деня, така че една порция е достатъчна.
 • Натрий –513 мг – един потенциален недостатък на водораслите, ако сте на диета и приемате храна с ниско съдържание на натрий.

Зеле

здравословни храни - зеле

Зелето е изключително популярна и здравословна храна от десетилетия насам. Един от най-лесните и най-вкусните начини да се консумира повече зеле е като си направите супа от зеле. Можете и да го задушите на пара за гарнитура към всяко ястие. Един съвет: нарежете го на малки парченца, така че да го сготвите по-бързо и за по-лесна консумация.

Ползи

Фибрите в зелето помагат на храносмилателната система да работи в пълния си потенциал. Антиоксидантите са ключът на този зеленчук, както и почти всички хранителни вещества в този списък, които зелето съдържа и които помагат в битката със свободните радикали, които се появяват в резултат на стрес и други фактори. Ако се борите с високия холестерол, е добре да обърнете допълнително внимание на зелето, като начин да го задържите нивата на холестерол под контрол. То е полезно, защото предотвратява появата на рак заради високите си нива на глюкозинолати.

Доза на хранителните добавки в една купичка зеле

 • Витамин С – 61% – изненадващо богат източник на витамин С, поради което го свързват често с плодовете.
 • Фолиева киселина – 11% – ако искате да се уверите, че получавате достатъчно фолиева киселина, то зелето наистина помага.
 • Протеини – 1,3 гр. – не е с високо съдържание на протеини, но е интересно да знаете, че зелето е източник и на протеини.

Яйца

За съжаление яйцата будят все по-малко доверие през годините, отколкото в действителност заслужават. Те са евтин източник на нискокалорични протеини, хранителни вещества и витамини, които идват с впечатляващ набор от ползи за здравето.

здравословни храни - яйца

Ползи

Въпреки ниското съдържание на калории, яйцата са изключително засищаща храна, което ги прави изключително подходящи за закуска и Ви помага да издържите до обяд. Яйцата подпомагат отслабването, повишават нивата на добрия холестерол и заздравяват зъбите и костите.Освен това са добра и здравословна храна за мозъка заради наличието на омега-3 мастни киселини, витамин В12, витамин D и холин, които са Ви необходими за отлично функциониращ мозък.

Доза на хранителните добавки в една купичка яйца

 • Протеини – 6 гр. – чудесен източник на нискокалорични протеини.
 • Фолиева киселина – 23 гр. – подпомага здравето на мозъка и растежа.
 • Витамин А – 4% – помага за растежа и здравето на очите
 • Желязо – 4% – подпомага преноса на кислород в тялото

Семена Чия

здравословни храни - чия

Тези малки семена съдържат ударен пакет от хранителни вещества и фибри. За толкова малки семена, те притежават някои невероятни ползи за здравето и се ползват с репутацията на суперхрана, особено в последните няколко години. Важно е, че те са изключително разнообразна храна, която можете лесно да добавяте в храната, която консумирате всеки ден – можете да ги накиснете в течност, докато набъбнат и образуват текстура подобна на пудинг, да ги използвате при печене или да ги добавите под формата на семена в хлябове, кифли, шейкове,дори към картофи за допълнителен прием на фибри.

Ползи

Семената от чия са пълни с антиоксиданти, които са от съществено значение в борбата със свободните радикали в организма. Те защитават организма на клетъчно ниво. Фибрите в тези малки семена насърчават правилното функциониране на храносмилателната система, с което допринасят за цялостно здраве и благополучие. Употребявани самостоятелно, от тях трудно можете да си набавите всички необходими на организма фибри през деня, така че семената от чия са чудесен избор, който можете да добавяте към всяка храна или ястие. Изненадващо е, но те съдържат и висока доза протеини, което ги прави изключително полезни за вегетарианците, които не получават необходимите на организма протеини от животинските продукти, или за хора, които искат да намалят консумацията на месо. Освен всичко останало семената от чия набавят алфа линоленова киселина, която е на растителна основа, и омега-3 киселини, които подпомагат сърдечно-съдовата система.

Доза на хранителните добавки в една купичка семена Чия

 • Диетични фибри – 38 гр. – подпомагат функциите на храносмилателната система.
 • Протеини – 16 гр. – което ги прави чудесни за вегетарианците.
 • Калций – 63% – поддържат в отлично здраве костната система.

Банани

здравословни храни - банани

Бананите са изключително питателни и богати на калий и фибри и имат ниско съдържание на калории. Те притежават изключително многостранни качества, тъй като се използват като съставка при печене, свързваща съставка и дори като алтернатива на сладоледа, когато го замразите. За разлика от повечето плодове, бананите са много засищаща храна, което ги прави идеална опция за сутрешна или следобедна закуска.

Ползи

Бананите съдържат ценни влакна, по-известни като пектин, които изграждат неговото общо съдържание на полезни вещества. Пектинът, заедно с устойчивостта на нишестето в бананите, води до умерени нива на кръвната захар и регулирано изпразване на стомаха след хранене.Това ги прави идеална храна за спортистите, които трябва да избягват крайните нива на кръвната захар. Бананите са богати на фибри, антиоксиданти и други полезни за организма хранителни вещества. Калият в банана е изключително важен за сърцето особено когато става въпрос за регулиране на кръвното налягане и подобряване на сърдечната функция. Той се абсорбира директно в кръвния поток през чревната стена и си проправя път през клетъчните мембрани в цялото тяло и по този начин подпомага сърдечния ритъм.

Доза на хранителните добавки в една купичка банани

 • Калий – 9%
 • Витамин В6 – 33%
 • Витамин С – 17%
 • Магнезий – 8%
 • Мед – 10%
 • Манган – 14 %

Боровинки

С пълно правоборовинките се смятат за суперхрана, тъй като имат ниско съдържание на калории, но за сметка на това са изключително богати на полезни за организма хранителни вещества. Тези малки тъмносини плодове са сред най-хранителните и питателни в света, тъй като са пълни с фибри, витамини и манган.

здравословни храни - боровинки

Ползи

Боровинките са изключително богати на антиоксиданти, които защитават организма от свободните радикали. В действителност се смята, че те имат най-високия антиоксидантен капацитет сред всички плодове и зеленчуци, които обикновено консумирате. Основният антиоксидант в боровинките е флавоноида, който подпомага загубата на тегло при спазването на определен хранителен режим или диета.

Доза на хранителните добавки в една купичка боровинки

 • Фибри – 4 гр. – за пълноценното функциониране на храносмилателната система.
 • Витамин С – 24% – за засилване на имунната система.
 • Витамин К – 36% – за здрави кости и здрава телесна функция
 • Магнезий – 25% – активира метаболизма на тялото.

 

Опитахме се да ви представим най-здравословните храни в света, които с минимални усилия можете да направите част от хранителния си режим. Разбира се, можем да добавим и други храни, без да се ограничаваме само в изброените от нас тук, но по-важното е, че най-добрият начин да се храните здравословно е не като ограничавате тялото си от храната, която се нуждае с безразборни диети и гладуване, а като му давате разнообразна храна, с която да приемате най-важните за тялото Ви витамини и минерали. Що се отнася до това как да поддържате здравословния баланс на Вашето тяло, то бихме си позволили да кажем, че няма нужда да предозирате с определени храни само защото те са полезни за Вас и единствено можете да следвате тялото, за да разберете от какво се нуждае то.

 

Вижте и 24 от най-здравословните храни на Земята – Част 1

 

Източник: http://bembu.com/healthiest-foods

Прикачени файлове

Related Post

thumbnail
hover

Тахан от бял трън против стареене...

  Кожата представлява външната обвивка на тялото, като по площ се нарежда ...

thumbnail
hover

Черен дроб – същност, функции и...

 Черният дроб е най-сложно устроеният орган в човешкото тяло. Той е втори по ...

thumbnail
hover

Бял трън за забавяне на мозъчното...

 С напредването на възрастта жизнените функции на важни органи в човешкото ...